AZ kort in problemen maar verslaat Dordrecht om beker

AZ heeft zich als eerste club verzekerd van een plek in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Op bezoek bij FC Dordrecht kende de ploeg van trainer Gertjan Verbeek een bliksemstart, maar de thuisclub kwam nog goed terug (2-4).

Na een aftastend begin van beide kanten kwamen de Alkmaarders in de zeventiende minuut vanuit het niets op voorsprong. Een afvallende bal na een hoekschop werd door Dirk Marcellis van net buiten het strafschopgebied via de paal knap binnen geschoten.

Namens Dordrecht kreeg Garry Mendes Rodrigues in de twintigste minuut de eerste mogelijkheid, maar de aanvaller schoot over het doel van Esteban. Vier minuten later was Jeffrey Rijsdijk dicht bij de gelijkmaker, maar zijn vrije trap spatte op de lat uiteen. De rebound van Mawouna Amevor werd slap ingeschoten.

Nog geen minuut na de vrije trap van Rijsdijk maakte Jozy Altidore er 0-2 van. De spits uit de Verenigde Staten kapte twee verdedigers uit en vond met links de verre hoek. Nog binnen het half uur leek de wedstrijd definitief beslist toen Viktor Elm een voorzet van Roy Beerens bij de tweede paal binnen gleed.

Maar in het laatste half uur werd het nog spannend. Moussa Kalisse schoot in de 62ste minuut koel 1-3 binnen en tien minuten voor tijd gaf scheidsrechter Serdar Gözübüyük een strafschop na een vermeende overtreding van Marcellis op Rodrigues. Lars Veldwijk schoot van elf meter binnen, maar daar bleef het bij voor de Dordtse ploeg.

Sterker nog, kort voor tijd bepaalde invaller Ruud Boymans op aangeven van Adam Maher de eindstand op 2-4. Door de zege schaart AZ zich bij de laatste acht van het bekertoernooi. Drie keer eerder - in 1978, 1981 en 1982 - werd de KNVB-beker gewonnen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.