AZ kan 'seizoen zonder einde' bekronen met Europees ticket

Reacties

In de aanloop naar de play-offwedstrijden om een Europees ticket duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Zondag wordt duidelijk wie het laatste Europese ticket grijpt: FC Utrecht of AZ, dat na de 3-0 zege in de heenwedstrijd als favoriet begint.

AZ kan 'seizoen zonder einde' bekronen met Europees ticket

Speelronde: Finale play-offs (return)
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Aftrap: 12.30 uur

• AZ veroverde in de reguliere competitie liefst dertien punten minder dan FC Utrecht, maar donderdag bleek daar helemaal niets van. De Alkmaarders zegevierden voor eigen publiek met 3-0 en lijken daarmee een fundament voor een Europees ticket (om precies te zijn: tweede voorronde Europa League) te hebben gestort.

• FC Utrecht fungeert voor de veertigste keer als gastheer van AZ in alle competities. De bezoekers triomfeerden tien keer, waaronder in de laatste twee edities. De Domstedelingen sleepten 21 keer de zege in de wacht en speelden acht keer gelijk.

• Als AZ scoort heeft FC Utrecht een zege met minstens vier treffers verschil nodig om het tweeluik winnend af te sluiten. De laatste keer dat de Domstedelingen voor eigen publiek met een dergelijke marge wonnen van AZ was in maart 2015 (6-2).

• AZ speelt tegen FC Utrecht zijn 56ste officiële duel van het seizoen. Die jaargang begon op 28 juli 2016 tegen PAS Giannina in de Europa League-voorronde en zal straks 304 dagen hebben geduurd, een clubrecord. Wat betreft het aantal wedstrijden blijft het record met 58 'in handen' van 2013/14.

Samenvatting: AZ swingt tegen FC Utrecht

Samenvatting: AZ swingt tegen FC Utrecht

• Als AZ de play-offs wint, verovert de ploeg een record. Nog nooit zegevierde een ploeg in het seizoenstoetje met zo'n grote puntenachterstand op de hoogstgeplaatste deelnemer. Het record is nu in handen van NAC Breda (elf punten achterstand op FC Groningen in 2009), AZ had dertien punten minder dan FC Utrecht.

• AZ-talent Calvin Stengs creëerde tijdens deze play-offs al zes kansen uit open spel, net als drie andere spelers. Stengs had daar echter het minste aantal minuten voor nodig: 197.

• FC Utrecht hoopt nog één keer op de productiviteit van Sébastien Haller. De 22-jarige aanvaller verkast in de zomer naar Eintracht Frankfurt. De Fransman scoorde 41 keer in de Eredivisie en was in de play-offs goed voor drie goals.

• De laatste zes seizoenen kreeg de winnaar van de play-offs het niet voor elkaar zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League. FC Utrecht was in 2010 de laatste club die dit wél presteerde.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.