AZ-invaller Gudmundsson vernietigt dolend Willem II na hulp van de VAR

AZ heeft het dolende Willem II zaterdagavond de zevende nederlaag op rij toegediend. De ploeg van Pascal Jansen had daar wel wat hulp van de VAR voor nodig: het doelpunt dat AZ over het dode punt hielp viel uit een strafschop die in eerste instantie was gemist door scheidsrechter Allard Lindhout. Invaller Albert Gudmundsson maakte hierbij de eerste goal in zijn hattrick.

AZ
AZ
4 - 1
Willem II
Willem II

Het duel tussen AZ en Willem II, de ploeg in vorm tegen de ploeg uit vorm, kreeg een kwartier voor tijd zijn talking point. Yukinari Sugawara gaf de bal toen hard voor op de na een uur ingevallen Gudmundsson, die net niet binnen kon tikken. De aanvaller claimde te zijn vastgehouden door Willem II-verdediger Nikos Michelis, maar Lindhout had niets onreglementairs gezien. De VAR deed dat wél en riep Lindhout naar de kant.

De scheidsrechter bestudeerde de beelden en kwam tot de conclusie dat AZ inderdaad een strafschop verdiende. Omdat Michelis Gudmundsson van een zeker lijkend doelpunt beroofde, kreeg hij bovendien een rode kaart. Gudmundsson schoot de penalty zelf binnen en hielp AZ zo op weg naar de zege: 2-1. Met een man minder slaagde Willem II er niet nog eens in om langszij te komen.

In de eerste helft, met elf tegen elf, was dit de bezoekers nog wel gelukt. AZ was op een vroege voorsprong gekomen via Dani de Wit en had de pech dat Jesper Karlsson hierna twee keer de lat raakte. Acht minuten voor rust kon Elton Kabangu hierdoor bij zijn basisdebuut voor de 1-1 zorgen. Kabangu profiteerde van een fout van Fredrik Midtsjø, die hierbij geblesseerd raakte en niet verder kon.

Na rust kreeg Kabangu nog twee goede kansen op een tweede doelpunt. De aanvaller slaagde er echter niet in om Peter Vindahl Jensen nog eens te passeren en zag het een kwartier voor tijd helemaal misgaan voor zijn ploeg. Vijf minuten voor het einde maakte Gudmundsson met zijn tweede goal van de avond aan alle onzekerheid een einde en even hierna maakte hij zelfs nog zijn hattrick compleet.

Zo nemen de zorgen voor Willem II verder toe. De ploeg van Fred Grim heeft nu al tien competitieduels op rij niet meer gewonnen en werd tussentijds ook al uit het bekertoernooi geknikkerd door RKC Waalwijk. Bij AZ schijnt de zon juist weer: de Alkmaarders klimmen naar de zesde plek in de Eredivisie.