AZ in eigen huis veel te sterk voor Aalesunds FK

Nederland is met drie ploegen vertegenwoordigd in de groepsfase van de Europa League. Na FC Twente en PSV plaatste ook AZ zich voor dat toernooi na een ruime zege op Aalesunds FK (6-0).

De club uit Noorwegen verraste AZ vorige week nog door thuis met 2-1 te winnen, maar AZ-trainer Gertjan Verbeek ging er voorafgaand aan de return al van uit dat in Alkmaar wel recht zou worden gezet. En zo geschiedde, want AZ kende een bliksemstart in het AFAS Stadion. Al na zeven minuten stond het 1-0 door een rake kopbal van Pontus Wernbloom uit een hoekschop van Rasmus Elm.

In de 23ste minuut stond Wernbloom ook aan de basis van de 2-0. Hij stuurde Maarten Martens weg, die Jozy Altidore een niet te missen kans bood. AZ was heer en meester en kreeg nog voor rust enkele goede mogelijkheden om de score uit te breiden, maar pas na rust liepen de Alkmaarders verder uit.

Na een voorzet van Brett Holman was het Martens die in de 54ste minuut de derde treffer voor AZ maakte en vijf minuten later kon Altidore de 4-0 binnenkoppen. Na ruim een uur moest Aalesunds FK met tien man verder na een rode kaart voor Demar Phillips, die een trappende beweging maakte richting Wernbloom.

Met elf tegen tien wist AZ nog twee keer te scoren tegen de moegestreden Noren. Invaller Charlison Benschop won een kopduel, waarna Roy Beerend het overzicht behield en Holman in staat stelde te scoren. Niklas Moisander bepaalde de eindstand in blessuretijd op 6-0, waardoor AZ zich eenvoudig plaatste voor de groepsfase van de Europa League. Foto: VI Images