AZ houdt druk op Feyenoord en stuurt NAC naar play-offs

Dankzij een late comeback van AZ kan NAC Breda zich gaan opmaken voor de play-offs tegen degradatie. Lang leek de nummer zestien van de Eredivisie in Alkmaar af te stevenen op een overwinning, maar die kwam er niet: 3-2. Het gat met het veilige Excelsior is nu niet meer te overbruggen. AZ houdt zicht op de derde plaats.

Al in de openingsfase wees alles erop dat NAC een zware middag tegemoet zou gaan. De dit seizoen al vaker mistastende doelman Jelle ten Rouwelaar moest duidelijk even warmdraaien en Steven Berghuis (foto) maakte daar na twaalf minuten gebruik van. Na een fraaie combinatie met Markus Henriksen schoot de aanvaller van AZ van grote afstand raak in de korte hoek. Eerder had de 23-jarige linkspoot Ten Rouwelaar al bijna verschalkt met een poging van vijftig meter, terwijl de keeper van NAC ook goed wegkwam toen hij een terugspeelbal van Dirk Marcellis verzuimde te controleren.

Naarmate de eerste helft vorderde gooide zowel NAC als Ten Rouwelaar het over een andere boeg. De 34-jarige sluitpost voorkwam na zijn zwakke begin dat AZ verder uitliep door te redden op schoten van Henriksen en Thom Haye. Ondertussen gaf de ploeg van trainer Robert Maaskant een vervolg aan de knal op de lat van Ruben Ligeon in de openingsfase. Een nieuwe keepersfout, nu van Esteban, hielp NAC definitief terug in het zadel.

Jelle ten Rouwelaar ging in de openingsfase niet snel genoeg naar de hoek bij een uithaal van Steven Berghuis, maar herstelde zich van die matige start.

Want net als de poging van Berghuis was ook het afstandsschot van Uros Matic houdbaar. De Costa Ricaan bokste de bal echter in de voeten van Jeffrey Sarpong, die dankzij uitstekend werk van Mats Seuntjens vervolgens raak schoot in de korte hoek. Vier minuten na die 1-1 stond de voltallige defensie van AZ te slapen bij een corner. Omdat Adnane Tighadouini ditmaal ijskoud profiteerde, mochten de Brabanders weer hopen op directe handhaving.

Die bleek uiteindelijk ijdel. Nadat de tweede helft mede dankzij enkele reflexen van Esteban en Ten Rouwelaar lang verstoken was gebleven doelpunten, vielen die in de slotfase alsnog. Robert Mühren kopte in de 83ste minuut uit een corner van Guus Hupperts van dichtbij hard raak: 2-2. Zes minuten later viel het doek voor NAC, toen Aron Jóhannsson met een knal van afstand AZ de derde zege op rij bezorgde.

De Alkmaarders mogen daarom nog hopen op de derde plaats als Feyenoord, dat nu evenveel punten heeft, maandagavond niet wint van Vitesse. NAC is door de tweede nederlaag op rij met vier punten minder dan Excelsior veroordeeld tot de play-offs. De Kralingers liepen een punt uit door met 2-2 gelijk te spelen bij FC Utrecht.