AZ houdt dankzij Henriksen nog zicht op derde plek

AZ maakt door een nipte overwinning in het uitduel met ADO Den Haag (1-2) nog altijd kans het seizoen af te sluiten als nummer drie van de Eredivisie. De Hagenaars lieten op hun beurt na in te lopen op de ploegen op play-off-plekken.

Ironisch genoeg leidde de eerste gevaarlijke voorzet van ADO Den Haag de openingstreffer van de Alkmaarse bezoekers in. Een poging van linksback Aaron Meijers werd weggewerkt in het doelgebied van AZ, waarna die ploeg via Dabney dos Santos over de flank van Meijers de aanval zocht. De negentienjarige flankspeler dook de diepte in en omspeelde een tackle van ADO-verdediger Tom Beugelsdijk, waarna hij koelbloedig afrondde: 0-1. Daardoor is hij nu al in drie opeenvolgende wedstrijden (tegen SC Heerenveen, PEC Zwolle en ADO) trefzeker.

De openingstreffer in de 22ste minuut van de man in vorm werd een kleine tien minuten later echter alweer weggewerkt door de Hagenaars. Uit een vrije trap van Édouard Duplan knikte uitgerekend Beugelsdijk de gelijkmaker binnen. Het betekende de tweede Eredivisie-goal van de Haagse cultheld in dit seizoen en de elfde assist voor de Franse aangever. Duplan laat Hakim Ziyech (FC Twente, tien assists) nipt achter zich op de ranglijst van assistgevers.

ADO Den Haag-verdediger Tom Beugelsdijk pikte in het duel met AZ zijn doelpuntje mee en maakte daarmee zijn slippertje bij de openingstreffer van Dabney dos Santos goed.

Die marge had ook groter kunnen zijn, als AZ-goalie Sergio Rochet enkele minuten na de gelijkmaker niet zo attent had gereageerd op een kopbal van Timothy Derijck. De Belg knikte de bal uit opnieuw een voorzet van Duplan richting de linkerhoek, maar daar ranselde de Uruguayaan de bal uit zijn doel. Zijn collega Martin Hansen, teruggekeerd van een knieblessure, kon zo'n rol niet vervullen toen Markus Henriksen in de 65ste minuut opdook in zijn doelgebied.

Weggestuurd door Ben Rienstra omzeilde hij de buitenspelval - Meijers stapte te laat - en mikte de Noor de bal in de linkerhoek naast de doelman van ADO Den Haag. Met zijn twaalfde competitietreffer van dit seizoen bezorgde hij de ploeg van trainer John van den Brom (ex-ADO) de zestiende overwinning van het seizoen. Bovendien blijft AZ (vierde met drie punten voorsprong op FC Utrecht) door de winstpartij in de race om de derde plek.

Met nog twee wedstrijden op het programma is de achterstand op bekerfinalist Feyenoord wel liefst vier punten. ADO mag als nummer elf nog altijd hopen op Europees voetbal. Het gat naar nummer acht NEC bedraagt vijf punten en als de bekerwinnaar (Feyenoord of Utrecht) bij de eerste zeven eindigt, geeft die plaats recht op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.