AZ heeft geen schijn van kans op bezoek bij Arsenal

Arsenal heeft in Londen een eenvoudige overwinning geboekt op AZ (4-1). De thuisclub stuurde de Alkmaarders met een ruime nederlaag huiswaarts dankzij de uitblinkende Andrei Arshavin.

Na een klein kwartier spelen was Robin van Persie dicht bij de openingstreffer. De aanvaller schoot een indirecte vrije trap vanaf vijf meter hard tegen de AZ-muur. In de 25ste minuut kwam Arsenal dan toch op voorsprong door een doelpunt van Francesc Fabregas. De Spaanse middenvelder verraste doelman Sergio Romero met een lage schuiver in de korte hoek.

Maarten Martens kreeg enkele minuten na de 1-0 een goede kans op de gelijkmaker, maar vanaf de rand van het strafschopgebied schoot de middenvelder recht in de handen van Manuel Almunia. Ook Brett Holman had kort daarna de kans op een doelpunt, maar zijn poging vormde geen gevaar voor de Arsenal-doelman. De thuisploeg controleerde de wedstrijd, zonder groots te voetballen.

Op slag van rust besliste Samir Nasri, die zijn rentree maakte na een kuitbeenbreuk, het duel in het voordeel van The Gunners. Op aangeven van Arshavin troefde de Fransman de AZ-verdediging af en alleen voor Romero bleef Nasri uiterst koel en schoot de 2-0 binnen (foto onder). Vroeg in de tweede helft maakte Fabregas er zelfs 3-0 van, opnieuw na voorbereidend werk van Arshavin.

Graziano Pellè kreeg in de 57ste minuut nog een kans op de eretreffer, maar zijn inzet werd door Almunia via de lat uit het doel geranseld. Arshavin was bij de 4-0 in de 72ste minuut opnieuw de aangever. De Rus liet Abou Diaby vrij voor Romero binnen schieten. Jeremain Lens redde in de 82ste minuut de eer namens AZ.

Door de overwinning blijft Arsenal koploper in Groep H van de Champions League. De ploeg van manager Arsène Wenger heeft tien punten uit vier duels, maar is nog niet zeker van de knock-outfase. Olympiakos Piraeus heeft zes punten en Standard Luik vier. AZ is hekkensluiter met twee punten, de ploeg van Ronald Koeman is tevens de enige club zonder overwinning.