AZ gooit bij Astra eigen Europese glazen in

De 3-2 nederlaag biedt perspectieven voor AZ om volgende week in Alkmaar de Europa League te bereiken. Maar AZ vergooide bij Astra Giurgiu de kans het al in de heenwedstrijd af te maken.

Bevreesd voor de counters van Astra had AZ-trainer John van den Brom geopteerd voor extra defensieve kracht, die met het inbrengen van Derrick Luckassen tot uitdrukking kwam. Maar juist achterin maakte AZ een kwetsbare indruk.

In de laatste twintig minuten van de eerste helft incasseerde de Alkmaarse formatie in Roemenië drie treffers. Opvallend genoeg gebeurde dat steeds na een spelhervatting, hetgeen erop wijst dat de extra verdediger de Alkmaarse organisatie geen goed had gedaan.

Bij de eerste treffer van Astra ging keeper Sergio Rochet nog niet vrijuit. De Uruguayaanse goalie, via wiens lichaam de bal na een voorzet van Fernando Boldrin in het doel ging, kreeg de goal ook op zijn naam. Maar door de doelpunten van Denis Alibec en Alexandru Dandea werd AZ met de neus op feiten gedrukt.

Bovendien was daarmee bij rust de fantastische start compleet verspeeld. Want AZ sloeg in het eerste kwartier nadrukkelijk de weg naar de Europa League in. Markus Henriksen zorgde op aangeven van Guus Hupperts voor de openingstreffer. Vincent Janssen verdubbelde de marge in de dertiende minuut. De spits schoot raak nadat de bal na een corner via onder anderen Jop van der Linden voor zijn voeten was beland.

In de tweede helft bleek dat beide partijen hun zaken beter op orde hadden. Althans, zowel AZ als Astra slaagde er niet in de kansen te benutten. De Alkmaarse ploeg zag onder meer hoe een goal van Janssen werd afgekeurd omdat de bal bij de voorzet van Ridgeciano Haps al over de achterlijn was geweest.

Volgende week moet AZ het karwei op eigen veld afmaken, en daarbij minimaal één keer scoren.