AZ geeft voorsprong weg door blunderende Esteban

Door een blunder van Esteban in de slotfase wacht John van den Brom nog altijd op zijn eerste competitiezege als trainer van AZ. Thuis tegen Excelsior bleven de Alkmaarders steken op een doelpuntrijk gelijkspel: 3-3.

Via Aron Jóhannsson kreeg AZ de eerste kans van de wedstrijd, maar in de tiende minuut opende Adil Auassar de score namens Excelsior. Op aangeven van Jordan Botaka liet hij Esteban kansloos. De van een knieblessure herstelde Costa Ricaan kreeg de voorkeur boven Sergio Rochet, die hem sinds augustus verving.

Esteban zag AZ het initiatief nemen en via Robert Mühren, Muamer Tankovic en Jeffrey Gouweleeuw kreeg de thuisclub ook kansjes, maar Excelsior was gevaarlijk via Tom van Weert. In de 33ste minuut krulde Nemanja Gudelj de gelijkmaker binnen, maar de vreugde in het AFAS Stadion was van korte duur. Vijf minuten voor rust soleerde Khalid Karami naar 1-2.

AZ verzuimde nog in de eerste helft langszij te komen, want Aron Jóhannsson en Robert Mühren kregen enorme kansen. Een schot van Jóhannsson - die vanwege enkel- en liesklachten nog niet in actie was gekomen dit seizoen in de Eredivisie - ging net naast en Mühren stuitte op Excelsior-doelman Gino Coutinho.

In de 53ste minuut was Mattias Johansson dicht bij de gelijkmaker, maar de inzet van de rechtsback ging voorlangs. Het bleek geen startsein voor een stortvloed van kansen voor AZ. Sterker nog, Excelsior liet na om de wedstrijd voortijdig te beslissen. Van Weert raakte de onderkant van de lat en zag een schot naast gaan, terwijl Auassar over schoot.

Het inbrengen van Ridgeciano Haps door Van den Brom bleek een goede keuze, want amper een minuut in het veld verdween een inzet van de invaller via Kevin van Diermen achter Coutinho. En AZ pakte door, want vijf minuten later maakte Muamer Tankovic er op aangeven van Simon Poulsen 3-2 van. Het slotakoord was echter voor Carlo de Reuver, die profiteerde van een blunder van Esteban. Hij liet een simpele bal los, waarna de invaller voor de gelijkmaker zorgde.

AZ blijft door het gelijkspel steken op de elfde plaats met vijftien punten uit elf wedstrijden, terwijl het bij een overwinning naar de zevende plaats zou zijn gestegen. Excelsior heeft maar één punt minder dan AZ en staat twaalfde in de Eredivisie.