AZ en Elm bijzonder succesvol met spelhervattingen

AZ is na zeven competitieduels met achttien punten de trotse koploper in de Eredivisie. Die leidende positie heeft de ploeg van trainer Gertjan Verbeek voor een flink gedeelte te danken aan de uiterst succesvolle spelhervattingen. De Zweedse middenvelder Rasmus Elm (foto) vertolkt daarbij een hoofdrol.

AZ en Elm bijzonder succesvol met spelhervattingen

In de competitie boekte AZ zes keer een zege; achtereenvolgens PSV (3-1), NEC (4-0), Groningen (3-0), Vitessse (4-0), RKC (2-1) en Feyenoord (2-1) werden verslagen. Alleen in het tweede competitieduel gingen de Alkmaarders onderuit: FC Twente was met 2-0 te sterk.

Na die zeven optredens kan AZ bogen op een uitmuntend doelsaldo (18-5). Liefst acht van de achttien treffers vielen na een spelhervatting. Dat komt neer op een percentage van 44,44 procent.

AZ verdeelde de acht trefzekere spelhervattingen als volgt: twee hoekschoppen leidden tot een treffer, een indirecte vrije trap werd tot doelpunt gepromoveerd, drie strafschoppen werden benut en twee directe vrije trappen resulteerden in een treffer.

Nog opvallender is de rol van Rasmus Elm bij de desbetreffende spelhervattingen. Bij zeven van de acht was zijn aandeel doorslaggevend. De benutte vrije trappen en penalty's nam hij allemaal voor zijn rekening. In de duels met FC Groningen en Vitesse waren Nick Viergever en Pontus Wernbloom trefzeker na een corner van de middenvelder die nog geen minuut miste in de Eredivisie. Alleen bij de 2-0 tegen Vitesse was Elm niet betrokken. Johann Berg Gudmundsson bediende destijds Wernbloom op maat. <br /><br /> Wanneer we de productie van AZ in alle officiële duels van dit seizoen bekijken, blijkt opnieuw dat de spelhervattingen een wapen zijn van de Alkmaarders. Behalve de zeven competitiewedstrijden won het keurkorps van Verbeek in de KNVB-beker met 4-2 van FC Groningen (na verlengingen).

In het toernooi om de Europa League werkte AZ vijf duels af. De vier voorrondeduels en eerste groepswedstrijd resulteerden in drie zeges (2-0 tegen FK Jablonec, 6-0 tegen Aelesunds FK en 4-1 tegen Malmö FF), een gelijkspel (1-1 tegen Jablonec) en een verliespartij (2-1 bij Aelesunds).

In totaal kwam AZ in de dertien wedstrijden tot 36 treffers, waar coach Verbeek elf keer de opponent zag scoren. Die productiviteit betekent gemiddeld bijna drie goals per wedstrijd. Opnieuw is het aandeel uit dode spelmomenten met twaalf doelpunten aanzienlijk: precies éénderde (33,33%). Zes van die doelpunten staan op naam van Elm (vier benutte penalty's en twee trefzekere directe vrije trappen).

Dat het percentage bij AZ relatief hoog is, blijkt als we de vergelijking trekken met alle tot nu toe gemaakte doelpunten in de Eredivisie. Van de 215 doelpunten vielen er 44 uit spelhervattingen, hetgeen neerkomt op een aanmerkelijk lager percentage: 20,47 procent.

Samenstelling: Tim Tempelaars & Tim Vos Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's