AZ en ADO Den Haag schieten niet veel op met gelijkspel

AZ heeft opnieuw niet de gewenste overwinning kunnen verwelkomen. ADO Den Haag hield aan het kansrijke duel in Alkmaar een punt over (1-1).

Zowel AZ als ADO wilde zaterdag in Alkmaar breken met een teleurstellende reeks. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek wachtte tot het Haagse bezoek al vijf duels op een overwinning, terwijl de formatie van Maurice Steijn op zijn beurt de laatste vijf uitwedstrijden niet had kunnen winnen.

Het zag er aanvankelijk niet goed uit voor de Alkmaarse formatie. Zowel aanvallend als verdedigend gaf AZ voorbeelden van het wankele vertrouwen. Zo wipte Jozy Altidore in de vijfde minuut van dichtbij de bal ver over het Haagse doel.

Vijf minuten later liet zijn ADO-collega Mike van Duinen aan de andere kant zien wel te beschikken over het vertrouwen van een spits. De aanvaller opende de score nadat het centrale verdedigingsduo van AZ zich van zijn slechte kant had laten zien bij een splijtende pass van Danny Holla. De wankele gemoedstoestand bij AZ kwam ook tot uitdrukking na de gelijkmaker halverwege de eerste helft. De ontlading van Viktor Elm zei veel over de druk die de spelers van AZ voelen door de tegenvallende reeks.

Naarmate de wedstrijd vorderde maakte AZ steeds meer aanspraak op een overwinning. ADO Den Haag, dat in de tweede helft onder anderen via Van Duinen ook gevaarlijk was, moest zich beperken tot verdedigen.

Dat deed de ploeg van Steijn goed genoeg. Onder anderen Steven Berghuis, Thomas Lam en Roy Beerens lieten kansen onbenut, waar de laatste in de slotfase onterecht werd teruggefloten vanwege buitenspel.

Daardoor kon Martijn de Zwart tevreden terugkijken op zijn debuut in het betaald voetbal. De 22-jarige doelman moest het Haagse doel verdedigen door een kuitblessure van Gino Countinho.

Hoewel het gelijkspel de verhoudingen goed weergaf, zal er geen enorme tevredenheid heersen bij beide ploegen. De reeksen zonder zege werden immers verlengd. AZ blijft door het gelijkspel veroordeeld tot een plaats in de gevarenzone, terwijl ADO den Haag met het punt zich naast NEC op de zevende stek in de Eredivisie nestelde.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.