AZ doet goede zaken met het oog op Europees voetbal

Nu het competitieslot nadert, wordt ook de race om de Europese tickets spannender. Voetbal International volgt de veranderingen op de Eredivisie-ranglijst op de voet en praat u vanaf heden wekelijks bij over de consequenties.

AZ doet goede zaken met het oog op Europees voetbal

Nu de deelnemers aan de bekerfinale bekend zijn, wordt ook meer duidelijk over de play-offs voor Europees voetbal. De belangrijkste conclusie is dat ook de nummer acht van de Eredivisie zich plaatst voor de play-offs Europa League. Indien de KNVB-beker wordt gewonnen door een van de clubs uit de topdrie, dan geeft de achtste positie immers ook recht op deelname aan play-offs.

De beide bekerfinalisten zijn al zo goed als zeker van een plaats bij de eerste drie en dus mag de nummer acht zich opmaken voor de play-offs. In de huidige stand is dat FC Utrecht. De enige vraag die dan nog rest is hoe de Europese tickets gaan worden verdeeld. Nederland heeft voor het seizoen 2011/12 recht op vijf Europese startbewijzen. De kampioen speelt in de Champions League en de nummer twee begint in de derde voorronde van datzelfde toernooi.

Voor de Europa League zijn er drie plaatsen beschikbaar. Te weten een ticket voor de tweede kwalificatieronde, een ticket voor de derde kwalificatieronde en een ticket voor de play-offs voor het prestigieuze bekertoernooi.

De winnaar van het KNVB-bekertoernooi ontvangt het laatste en meest begeerde ticket. Als de stand tot de laatste speelronde onveranderd blijft, gaat dat ticket naar Ajax, ongeacht de uitslag van de bekerfinale.

FC Twente speelt dan in de voorronde van de Champions League als nummer twee op de ranglijst. Nummer vier, in dit geval AZ (foto), is dan ook zeker van Europees voetbal.

De nummer vijf, zes, zeven en acht (momenteel respectievelijk ADO Den Haag, FC Groningen, Roda JC Kerkrade en FC Utrecht) vechten om het laatste en minst interessante ticket. De winnaar van die play-offs moet dus al beginnen in de tweede voorronde van de Europa League.

UitzonderingenToch zijn er een paar kleine uitzonderingen. Als bijvoorbeeld FC Twente zich als bekerwinnaar zou kwalificeren voor de Champions League en Ajax zou niet bij de eerste vier eindigen, dan krijgt het een ticket voor de tweede kwalificatieronde van de Europa League. Het startbewijs voor de play-offs van de Europa League gaat in dat geval naar de nummer drie van de ranglijst.

In het geval dat Ajax en FC Twente respectievelijk derde en vierde eindigen op de ranglijst, dan strijden beide ploegen in de bekerfinale om het hoogste Europese ticket. De winnaar mag deelnemen aan de play-offs van de Europa League en de verliezer stroomt in in de derde kwalificatieronde. De overige ploegen strijden dan in de Nederlandse play-offs om een plaatsje in de tweede kwalificatieronde.

Bekijk hier de huidige stand in de Eredivisie. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's