AZ boekt na Europees succes ook eerste Eredivisie-zege

Reacties

AZ heeft zijn eerste overwinning van het Eredivisie-seizoen te pakken. Uitgerekend op bezoek bij FC Utrecht, waar vorig seizoen de vierde plek en daarmee plaatsing voor Europees voetbal werd veiliggesteld, werd het 1-2.

AZ boekt na Europees succes ook eerste Eredivisie-zege

De ploegen begonnen beide aan het duel met één punt. De club uit de Domstad verloor met 1-2 van PSV en speelde de week daarop met 2-2 gelijk tegen SC Heerenveen. AZ speelde ook 2-2 tegen SC Heerenveen en verloor een week later eveneens nipt van PSV, met 1-0.

In de eerste helft was AZ, dat donderdag nog met 3-0 won bij Vojvodina Novi Sad in de play-offs om een Europa League-ticket, de betere ploeg. Alireza Jahanbakhsh en Levi García kregen kansjes, maar het was Markus Henriksen die de score opende namens de Alkmaarders. De manier waarop de aanvallende middenvelder dat deed, was zeer fraai. Hij krulde de bal in de verre hoek.

Utrecht kon voor rust alleen kopballen van Willem Janssen en Kevin Conboy tegenover de Alkmaarse dadendrang zetten. Na rust was het na zeven minuten wel 1-1. Patrick Joosten dribbelde naar binnen en schoot raak in de verre hoek.

Met Richairo Zivkovic als invaller ging Utrecht op zoek naar de zege. De voormalige aanvaller van FC Groningen, Ajax en Willem II mocht net als Edson Braafheid invallen. Voor de verdediger betekende dat het begin van zijn tweede tijdperk bij Utrecht. Die Utrechtse zege kwam er niet en zelfs een gelijkspel was de thuisploeg niet gegund. Een van richting veranderd schot van Jahanbakhsh betekende dat AZ in tegenstelling tot Utrecht wel aansluiting houdt met de subtop. De AZ-zege had zelfs nog hoger uit kunnen vallen, maar Ridgecanio Haps raakte bij zijn inzet de lat en zag later invaller Wout Weghorst missen in kansrijke positie.

Bij AZ gaat het vizier nu weer op Vojvodina, dat donderdag moet uithalen om de Alkmaarders van plaatsing voor de Europa League af te houden. De Noord-Hollanders wonnen met het duel van vandaag meegerekend slechts drie van de laatste dertien competitieduels die in het weekeinde na een Europese wedstrijd werden afgewerkt, waardoor duidelijk is dat de Alkmaarders bij plaatsing voor Europees voetbal opnieuw een zwaar seizoen tegemoet gaan. Utrecht kan zich gaan opmaken voor het bezoek aan Vitesse van vrijdag.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.