AZ blijft in Deventer overeind in hectische slotfase

Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh hebben AZ de eerste Eredivisie-zege van 2017 bezorgd. Tegen Go Ahead Eagles maakten zij in de tweede helft het verschil voor de gasten uit Alkmaar: 1-3. In de slotfase ontbrandde het duel pas echt, mede door toedoen van scheidsrechter Danny Makkelie.

Bij de thuisploeg was er een basisplaats voor de nieuwelingen Elvis Manu (gehuurd van Brighton & Hove Albion) en Pedro Chirivella (gehuurd van Liverpool). De derde winterse versterking, de van Arsenal gehuurde Daniel Crowley, begon op de bank. Hij kwam een kwartier voor tijd binnen de lijnen en maakte een goede indruk.

Manu liet zich ook direct zien namens de ploeg van trainer Hans de Koning. De 23-jarige linksbuiten was al in de tweede minuut gevaarlijk met een schot in het zijnet. Onder aanvoering van Manu had de thuisploeg in de beginfase sowieso het beste van het spel, maar treffers bleven uit.

De bezoekers uit Alkmaar zetten daar twee grote kansen tegenover. In de twaalfde minuut kon Ben Rienstra (foto boven) vrij inschieten, maar vanaf de rand van het strafschopgebied schoot de aanvoerder van AZ over. Vlak voor rust kregen de bezoekers uit Alkmaar wederom een grote mogelijkheid. Muamer Tankovic kon van dichtbij vogelvrij inkoppen, maar knikte de bal in de handen van Go Ahead-doelman Theo Zwarthoed. Tussendoor zag scheidsrechter Makkelie een handsbal van Xandro Schenk over het hoofd waardoor AZ geen strafschop kreeg.

Huurling Elvis Manu maakte tegen AZ zijn debuut voor Go Ahead Eagles. De linksbuiten zorgde voor dreiging, maar scoorde niet. Een klein kwartier voor tijd moest Manu zich laten vervangen, zijn tank was leeg.

Weghorst
Na rust dwong AZ de thuisploeg naar achteren en was het wachten op de 0-1. Die viel in de 69ste minuut. Weghorst verscheen alleen voor Zwarthoed en passeerde de sluitpost in de korte hoek: 0-1. Voor de 24-jarige spits was het zijn tiende treffer van het seizoen. De Koning dacht aan buitenspel, liet dat weten aan Makkelie en werd door de scheidsrechter naar de tribune verwezen.

Door zijn treffer trad Weghorst in de voetsporen van Chinedu Ede. De aanvaller van FC Twente was de eerste Eredivisie-doelpuntenmaker van het jaar 2016. In de drie jaar daarvoor was de eer voor Fred Benson (2013), Quincy Promes (2014) en Ricardo Kishna (2015).

Strafschoppen
Zes minuten voor tijd leek Jahanbakhsh het duel op schitterende wijze in het slot te gooien. De aanvaller pegelde vanaf ruim 25 meter hard raak en liet Zwarthoed kansloos: 0-2. Een minuut voor tijd bracht de thuisploeg de spanning echter terug. Makkelie zag een overtreding in een duw van AZ-verdediger Mattias Johansson en gaf Go Ahead een strafschop. Jarchinio Antonia schoot raak, maar de 2-2 bleef uit. Sterker nog, in de derde minuut van de extra tijd kreeg ook AZ een strafschop nadat Dabney dos Santos naar de grond ging en Makkelie wederom naar de stip wees. Jahanbakhsh faalde niet: 1-3.

AZ staat op de ranglijst voorlopig vierde. De ploeg van trainer John van den Brom passeerde Heerenveen en heeft na achttien wedstrijden 31 punten. Go Ahead Eagles blijft hekkensluiter met twaalf punten.