AZ bekerfinalist na penaltyserie tegen Cambuur

AZ heeft donderdag op spectaculaire wijze de finale van het KNVB-bekertoernooi bereikt. De Alkmaarders waren mede door doelman Tim Krul na een strafschoppenreeks (3-2) in het AFAS stadion te sterk voor SC Cambuur en treffen op 30 april Vitesse in De Kuip.

AZ won de KNVB-beker vier keer eerder en voor het laatst in 2013, toen PSV in de finale werd verslagen. Cambuur, dat op de weg naar de halve finale onder meer Ajax en FC Utrecht uitschakelde, wist de KNVB-beker nog nooit te winnen. De Jupiler League-club bereikte überhaupt nooit de halve eindstrijd.

Zoals verwacht was het AZ dat in de beginfase de bal had, maar de thuisploeg had moeite met het vinden van een gaatje in de defensie van het compact spelende Cambuur. Fred Friday en Levi Garcia kregen wel kansjes, maar die pogingen waren niet gevaarlijk genoeg om de bezoekers uit Leeuwarden te laten zweten. Cambuur kwam er in de eerste helft zelf ook regelmatig goed uit en bleek voorin niet minder gevaarlijk dan AZ.

Derrick Luckassen, die in de verdediging de voorkeur kreeg boven Ron Vlaar, voorkwam na tien minuten ternauwernood dat Sander van de Streek alleen op Krul af kon lopen. Een kwartier daarna schoot Martijn Barto voorlangs na een fraaie steekpass van Jerge Hoefdraad.

Kansen
De tweede helft in Alkmaar begon voor beide ploegen met dotten van kansen. Eerst was het Friday die een scherpe voorzet net niet in het doel kon glijden en vlak daarna redde Krul katachtig op een fraai afstandsschot van Hoefdraad. In de door de doelman ingezette counter was het opnieuw Friday die de uitgelezen mogelijkheid kreeg om te scoren, maar de aanvaller schoot van dichtbij over.

Na een attractief begin van de tweede helft voerde AZ de druk op en moest Cambuur zich steeds meer terugtrekken op eigen helft. De bezoekers meldden zich alleen nog sporadisch voor het doel van Krul, terwijl AZ moeite had om echt uitgespeelde kansen te creëeren. In de 94ste minuut leek AZ er alsnog met de zege vandoor te gaan.

Stijn Wuytens kopte de thuisploeg diep in blessuretijd naar een 1-0 voorsprong, maar tot grote blijdschap van de meegereisde Cambuur-fans keurde scheidsrechter Kevin Blom de treffer af op advies van de videoscheidsrechter. Uit de beelden bleek namelijk dat Garcia tijdens de aanval een overtreding had begaan op doelman Leonard Nienhuis in het vijfmetergebied.

Het bleef dus bij 0-0, maar AZ pakte de draad in de daaropvolgende verlenging weer goed op. Cambuur kon eigenlijk alleen nog maar tegenhouden en had het vooral aan Nienhuis te danken dat het lang 0-0 bleef. AZ eindigde de verlenging nog wel met tien man, nadat Rens van Eijden aan de noodrem moest trekken en direct rood kreeg van Blom.

In de allesbeslissende strafschoppenreeks misten Alireza Jahanbakhsh en Mattias Johansson namens AZ, maar door missers van Robbert Schilder, Jurjan Mannes en Barto trok de thuisploeg aan het langste eind. Tim Krul ontpopte zich tot held van de avond door de beslissende strafschop van Barto te stoppen en gaf het thuispubliek alsnog reden tot juichen.