AZ aast op eerherstel na mokerslag in Lyon

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. AZ stuit zondagmiddag in Alkmaar op PEC Zwolle.

AZ aast op eerherstel na mokerslag in Lyon
Speelronde: 24
Aftrap: zondag 26 februari, 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

• Met twee zeges, twee gelijke spelen en twee nederlagen presteert AZ in Eredivisie-verband wisselvallig in 2017, reden waarom de ploeg in een strijd met veel deelnemers is beland om de vierde plaats. PEC Zwolle wil zich na de 3-1 verliesbeurt bij FC Utrecht van vorige week weer oprichten en verder afstand nemen van de gevarenzone.

• Vijftien keer eerder ging PEC Zwolle in het kader van de Eredivisie op bezoek bij AZ. Slechts driemaal boekten de bezoekers een overwinning, drie keer werd het gelijk en negen keer trok de thuisploeg aan het langste eind.

• AZ, dat donderdag werd vernederd door Olympique Lyon in het Europa League-toernooi, zette slechts één van zijn laatste zeven thuisduels in de Eredivisie in winst om. Heracles Almelo was op 27 november kansloos: 5-1.

• In de eerste 23 speelrondes verspeelde AZ liefst zes punten door treffers die na de 85ste minuut vielen. Meer dan welke Eredivisie-ploeg ook. Opvallend is dat PEC Zwolle in twee van de laatste drie duels doel trof in de laatste vijf minuten.

De 'heenwedstrijd' tussen deze ploegen eindigde in een 0-2 zege voor AZ.
De 'heenwedstrijd' tussen deze ploegen eindigde in een 0-2 zege voor AZ.

• AZ-doelman Tim Krul wacht nog altijd op zijn eerste clean sheet sinds zijn overstap naar de Alkmaarders op Deadline Day. De teller staat na vijf wedstrijden, alle competities meegerekend, al op zeventien tegentreffers.

• PEC Zwolle kwam in alle competitieduels sinds de winterstop tot minimaal tien doelpogingen. Alleen Feyenoord, PSV en Ajax slaagden hier óók in.

• In 2017 profiteert PEC Zwolle van de opleving van Nicolai Brock-Madsen. De 24-jarige Deen kwam voor de winterstop niet scoren, maar staat sinds de jaarwisseling al op vijf treffers. Alleen SC Heerenveen-aanvaller Reza Ghoochannejhad (zes goals) was in 2017 nóg productiever.

• AZ-trainer John van den Brom en PEC Zwolle-coach Ron Jans kwamen elkaar als oefenmeester acht keer eerder tegen in de Eredivisie. Van den Brom triomfeerde driemaal en hoefde slechts één keer zijn meerdere te erkennen in een ploeg van Jans. Vier keer werd het gelijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.