Australië opent WK-kwalificatie mede dankzij Oar met winst

Australië is zijn kwalificatiereeks voor het WK 2018 in Rusland begonnen met een simpele winstpartij. Kirgizië werd verslagen (1-2). Bondscoach Lodewijk de Kruijf pakte met Bangladesh in de tweede wedstrijd zijn eerste punt.

Kirgizië - Australië 1-2
De overwinning van Australië (Groep B) kwam mede tot stand dankzij Tommy Oar, wiens contract bij FC Utrecht afloopt. Na exact een minuut spelen zette aanvoerder Mile Jedinak (foto, tweede van links) de bezoekers uit een vrije trap op voorsprong. Het duurde lang voordat de beslissing viel, maar uit een prachtige assist van Mark Milligan verdubbelde invaller Oar de score. In de allerlaatste minuut deed Azamat Baymatov nog iets terug.

Het was voor de regerend Aziatische kampioen de eerste officiële interland sinds de gewonnen finale van de Azië Cup tegen Zuid-Korea in januari. Net als Jordanië (één wedstrijd gespeeld) en Kirgizië (twee duels) heeft Australië nu drie punten. Uit de acht poules met vijf landen plaatsen de poulewinnaars en de vier beste nummers twee zich voor de volgende kwalificatieronde.

Bangladesh - Tajikistan 1-1
In de poule van Australië en Kirgizië had het duel tussen Bangladesh en Tajikistan een Nederlands tintje. Bij de thuisploeg is Lodewijk de Kruijf (ex-speler van TOP Oss) namelijk de eindverantwoordelijke. Beide ploegen hadden hun eerste wedstrijd met 3-1 verloren, maar door de onderlinge 1-1 zijn ze ook allebei van 'de nul' af.

Japan - Singapore 0-0
Net als Australië speelde ook Japan (Groep E) zijn eerste wedstrijd in de kwalificatiecyclus, maar dat eindigde in een teleurstelling. In eigen huis kwam de Aziatische grootmacht niet verder dan 0-0 tegen Singapore, dat na twee duels nu vier punten heeft. Japan moet ook Afghanistan en Syrië (drie punten) nog voor laten gaan.

Bhutan - China 0-6
Ook China (Groep C) opende de kwalificatiereeks dinsdag, maar zij deden dat in tegenstelling tot Japan met een klinkende zege: 0-6 bij Bhutan. Voor die overwinning waren Xu Yang (hattrick), invaller Yu Dabao (twee goals) en Wu Lei verantwoordelijk. Bhutan heeft na twee wedstrijden een doelsaldo van 0-13.

Guam - India 2-1
Qua inwonersaantallen liggen Guam (ruim 160 duizend) en India (ruim een miljard) mijlenver uit elkaar, maar op het veld toonde het kleine eiland zich in Groep D de sterkste. Bij Guam bleef de in Nederland geboren Jan-Willem Staman, die sinds kort de nationaliteit van dat land heeft, negentig minuten op de bank. Met zes punten uit twee duels gaat Guam verrassend aan kop in Groep D.