Australië en België geven winst weg, Sturridge op dreef

Engeland heeft op Wembley een moeizame 1-0 overwinning geboekt op Denemarken. België en Australië zagen een ruime voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Engeland – Denemarken 1-0
Met de loodzware WK-duels met Italië en Uruguay in het vooruitzicht effende Engeland pas laat naar een zege. Dankzij uitstekend keeperswerk van Kasper Schmeichel, de zoon van voormalig Manchester United-doelman Peter Schmeichel die voor Leicester City uitkomt, mocht Denemarken tot acht minuten voor tijd hopen op een gelijkspel.

Nadat Schmeichel Daniel Sturridge (op foto boven met nummer 9) en Danny Welbeck al meerdere malen van scoren had afgehouden, was het Sturridge die in de 82ste minuut uit een voorzet van invaller Adam Lallana alsnog voor een overwinning zorgde. Engeland mocht echter van geluk spreken dat Morten Rasmussen kort daarvoor aan de andere kant de score niet had geopend voor Denemarken.

Daniel Sturridge staat op het punt uitblinker Kasper Schmeichel te kloppen met een kopbal.

Het positieve resultaat zal bondscoach Roy Hodgson enigszins geruststellen. Met de oefennederlagen tegen Chili (0-2) en Duitsland (0-1) van november nog vers in het geheugen is de weg van Engeland naar het WK nog lang. Met Sturridge heeft Hodgson er wel een troef bij. Na tien treffers in de laatste tien officiële duels voor Liverpool was hij woensdag immers ook namens The Three Lions op dreef.

België – Ivoorkust 2-2
België leek in Brussel hard op weg naar de eerste overwinning sinds 11 oktober, toen het Kroatië in Zagreb met 1-2 versloeg en zich plaatste voor het WK. Sindsdien leverden duels met Wales (1-1), Colombia (0-2) en Japan (2-3) echter drie dompers op. Ook woensdagavond slaagde België er niet in zijn status van WK-groepshoofd waar te maken.

De Rode Duivels startten weliswaar goed aan het duel dankzij een rake kopbal van Marouane Fellaini, maar vergaten vervolgens de score uit te breiden. Vlak na rust schoot Christian Benteke voor open goal hoog over (foto). Even later maakte Radja Nainggolan die misser alsnog goed met een gelukkige treffer (2-0). Zijn voorzet belandde achter Ivoorkust-doelman Manda Sayouba.

Christian Benteke vergat vlak na rust voor open goal de 2-0 te maken tegen Ivoorkust.

In het laatste half uur gaf de ploeg van bondscoach Marc Wilmots die voorsprong echter alsnog weg. Met onder anderen de ingevallen Eden Hazard in het elftal kwam Ivoorkust nog langszij. Een kwartier voor tijd zorgde Didier Drogba met een frommelgoal voor aansluiting (2-1), vlak voor tijd klopte Max Gradel de Belgische sluitpost Thibaut Courtois met een schot van afstand.

Australië - Ecuador 3-4
Eenzelfde scenario speelde zich af in Londen, waar Australië - op het WK de tweede tegenstander van het Nederlands elftal - een 3-0 voorsprong uit handen gaf tegen Ecuador. Australië had na 32 minuten al drie keer gescoord via Tim Cahill (2x) en Mile Jedinak, maar moest na een rode kaart voor doelman Mitchell Langerak alsnog zijn meerdere erkennen in de Zuid-Amerikaanse WK-deelnemer. Fidel Martínez, Segundo Castillo, Enner Valencia trokken de stand binnen twintig minuten gelijk, waarna ex-PSV'er Edison Méndez het vonnis voltrok.