Australië verliest WK-duel na blunder keeper Schwarzer

Australië ging verrassend onderuit tegen Irak in de kwalificatieronde voor het WK van 2010. In Dubai verloor de ploeg van bondscoach Pim Verbeek met 1-0.

Doelman Mark Schwarzer was schuldig aan de nederlaag. De keeper van Middlesbrough verkeek zich in de 28ste minuut op een indraaiende voorzet van Emad Mohammed. Hij stond voor zijn doel waarna de bal over zijn hoofd en via de onderkant van de lat tegen de touwen zeilde.

Verbeek was clement voor Schwarzer. 'Hij deed het 94 minuten goed, en twee tellen stond hij verkeerd opgesteld. Mark heeft ons de laatste jaren al zo vaak gered. Mark had pech en ik geef hem niet de schuld voor onze nederlaag.'

In het bloedhete Dubai had Australië in een sterke tweede helft nog kansen op een gelijkmaker, zag ook Verbeek: 'Ik denk dat we goed hebben gespeeld en er alles aan hebben gedaan om een punt te pakken. Brett Holman had de grootste kans, hij had moeten gelijkmaken.' Naast Holman (NEC) kwamen ook Luke Wilkshire (FC Twente) en Jason Culina (PSV) in actie voor The Socceroos.

In een poule met Qatar en China deelt Australië de koppositie met Qatar. De eerste twee poegen gaan door naar de volgende ronde. Als de Australiërs volgende week zaterdag in Doha winnen van Qatar, dan is kwalificatie voor de tweede WK-fase een feit. 'We wisten dat we uit de laatste drie duels drie punten moesten halen. Nu we één wedstrijd hebben verloren, moeten we een van de twee volgende partijen winnen.'