Australië overleeft blunders Kalac en Poll

De magie van Guus Hiddink leek verdwenen, toen Zeljko Kalac met een blunder Kroatië op het goede spoor zette. Maar twee wissels hielpen Australië naar de achtste finale (2-2). Ondanks het stuntelen van scheidsrechter Graham Poll.

Australië kan zich gaan voorbereiden op de achtste finale met Italië, dat maandag in Kaiserslautern de strijd aangaat voor een plaats bij de laatste acht. Brett Emerton mist dat duels vanwege een dubbele gele kaart tegen Kroatië.

Met een schitterende vrije trap had Darijo Srna Kroatië na twee minuten op het goede spoor gezet. Het was het teken voor Australië om met nog meer elan het Kroatische doel onder druk te zetten. Dat het aanvankelijk niet tot een gelijkmaker kwam, lag aan het voorspelbare spel en het gebrek aan souplesse bij de aanvallers.

Australië mocht zich zonder twijfel ook beklagen over de arbitrage. De vrije trap waaruit Srna scoorde was al twijfelachtig. Maar niet veel later ging scheidsrechter Poll erger in de fout. De Britse arbiter liet het opzichtige vasthouden van Josip Simunic onbestraft.

Poll bleef in het vervolg vaker doof voor de smeekbedes van Australië. Maar acht minuten voor rust was het wel raak. Een handsbal van Stjepan Tomas was voor de Engelse leidsman aanleiding wel gehoor te geven aan de Australische verzoeken om een strafschop. Craig Moore maakte het karwei naar behoren af. Maar dat Australië na 56 minuten opnieuw moest beginnen kon op het conto worden geschreven van Kalac. De voormalige keeper van Roda JC, die Mark Schwarzer onder de lat verving, ging bij een schot van Niko Kovac kinderlijk in de fout.

En opnieuw dreigde Poll een Australisch vervolg van het WK-avontuur te dwarsbomen. Een handsbal van wederom Tomas werd ditmaal over het hoofd gezien. Dat de Engelse arbiter het overzicht volledig kwijt was, bleek in de hectische slotfase. Simunic mocht blijven staan ondanks zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Poll toverde de Kroatische verdediger pas na afloop de rode kaart voor, na diens derde (!) gele kaart van de wedstrijd.

Op dat moment was Australië al aan het feest vieren, dankzij Harry Kewell. De spits van Liverpool had elf minuten voor tijd gescoord uit een voorzet van invaller Mark Bresciano. De andere wissel John Aloisi claimde zijn aandeel met succesvol doorkoppen. Maar hierbij was een arbitrale dwaling in het voordeel van The Socceroos, aangezien Kewell buitenspel stond.