Aubameyang voegt zich definitief bij Europese elite

Reacties

Pierre-Emerick Aubameyang mag zich inmiddels met recht één van de beste spitsen van de Europese velden noemen. De goalgetter van Borussia Dortmund maakte dinsdag in het bekerduel met VfB Stuttgart (1-3) alweer zijn dertigste doelpunt van het seizoen.

Aubameyang voegt zich definitief bij Europese elite

De 26-jarige Aubameyang mag een laatbloeier genoemd worden. De in het Franse Laval geboren aanvaller had al voor AC Milan, Dijon, Lille en AS Monaco gespeeld toen hij in januari 2011 aan Saint-Étienne verhuurd werd. Bij die club volgde zijn echte doorbraak pas in het seizoen 2012/2013, waarin Aubameyang negentien treffers maakte in de Ligue 1 en achter Zlatan Ibrahimovic als tweede eindigde in het topscorersklassement.

Borussia Dortmund wist wat het te doen stond en telde dertien miljoen euro neer voor de international van Gabon. Zijn debuutseizoen was met zestien doelpunten verdeeld over alle competities zeker niet slecht, maar ook niet heel indrukwekkend. Een seizoen later ging het met 25 doelpunten uit 46 wedstrijden al een stuk beter, maar pas sinds dit seizoen is Aubameyang echt niet meer te stoppen.

Zijn ploeggenoten bij Borussia Dortmund zijn dolblij op het moment dat Aubameyang zijn zoveelste doelpunt van het seizoen maakt.
Zijn ploeggenoten bij Borussia Dortmund zijn dolblij op het moment dat Aubameyang zijn zoveelste doelpunt van het seizoen maakt.

De pijlsnelle, fysiek sterke aanvalsleider heeft ervoor gezorgd dat niemand in Dortmund nog praat over Robert Lewandowski, de Poolse topschutter die medio 2014 naar concurrent Bayern München vertrok. Aubameyang wordt zelfs completer genoemd dan Lewandowski en is dit seizoen bovendien trefzekerder. Met dertig doelpunten in 31 duels is de aanvaller nu al bezig aan zijn beste seizoen ooit en maakt hij gemiddeld 0,96 doelpunt per wedstrijd. Tegen Stuttgart scoorde hij voor de zevende keer op rij in een wedstrijd om de DFB-Pokal. 'Het verrast me niet eens meer, hij doet het eigenlijk elke wedstrijd', reageerde technisch directeur Michael Zorc tegenover Kicker.

De Afrikaans Voetballer van het Jaar verwacht zelfs nog meer van zichzelf. 'Ik ken mijn grenzen nog niet. Video's van mijn wedstrijden sterken mij in mijn gedachte dat ik nog veel meer kan scoren', aldus de spits, die een wedje gelegd heeft met zijn trainer Thomas Tuchel. 'Maar daarover ga ik pas iets zeggen als ik het aantal doelpunten heb bereikt waar het om gaat.'

Het zorgt ervoor dat ook de Europese grootmachten Aubameyang inmiddels in het vizier hebben. Manchester United zou serieuze belangstelling hebben om de spits na dit seizoen over te nemen van Dortmund, maar ook de namen van Real Madrid en Paris Saint-Germain vallen geregeld. Die laatste club maakt overigens geen schijn van kans, want Aubameyang ziet de Franse competitie inmiddels niet meer als een geschikt podium. Terecht, vindt Aubameyangs ploeggenoot Marco Reus. 'Auba weet dat elke kans raak is bij hem. Voor ons is hij onmisbaar.' (Roy van den Berghe)

Topschutters in officiële duels uit vijf grootste Europese competities
Speler (Club) Duels Goals Gem. per duel
Luis Suárez (Barcelona) 34 36 1,06
Karim Benzema (Real Madrid) 22 23 1,05
Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 29 30 1,03
Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund) 31 30 0,96
Robert Lewandowski (Bayern München) 29 27 0,93
Gonzalo Higuaín (Napoli) 29 26 0,90
Lionel Messi (Barcelona) 28 24 0,85
Zlatan Ibrahimovic (PSG) 31 25 0,81
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.