Atlético Madrid, gevaarlijker dan ooit tevoren

Reacties

In de negende speelronde van de Primera División gaat Atlético Madrid op bezoek bij Sevilla (zondagmiddag, 16.15 uur). VI-redacteur Bas van den Hoven over de koploper van de Primera División.

Atlético Madrid, gevaarlijker dan ooit tevoren

Reden om te twijfelen aan zijn potentie is er in Vicente Calderón nooit geweest. Yannick Carrasco zien voetballen is een lust voor het oog. De Belg dribbelt alsof hij nooit anders gedaan heeft. Waar het aan ontbrak in zijn eerste jaar in Madrid was rendement. Niet vaak genoeg beslissend, tot voor kort. Dat gegeven maakte de omhelzing afgelopen zaterdag alleen maar mooier. Voor driftig juichen had Simeone eens geen tijd toen de Belg na zijn hattrick in de armen van zijn coach sprong.

'Ze zijn volwassen geworden, zowel op als naast het veld. Hier zijn het mannen geworden. De jonge spelers die we halen, hebben allemaal talent. Of ze vervolgens ook de stappen zetten, hangt af van de fysieke ontwikkeling en of ze in de groep passen.' Drie dagen na de 7-1 zege op Granada besprak Simeone de ontwikkeling van Antoine Griezmann en Carrasco, dan nog niet wetend dat de buitenspeler in de Champions League-wedstrijd tegen FK Rostov wederom beslissend zou zijn. Vier goals in een halve week tijd. De rol van rasartiest eindelijk gecombineerd met die van killer in het strafschopgebied.

De ontwikkeling van Carrasco, die vrijdag een zesjarig contract tekende, past in de evolutie van het Atlético van Simeone. Met de passie en tomeloze inzet verdiende het elftal het predicaat vechtmachine. Geroemd vanwege de discipline, gevreesd door de zo effectieve uitbraken. Nog altijd maken de Madrilenen desgevraagd de ruimtes zo klein dat tegenstanders spontaan claustrofobisch worden, zoals eerder dit seizoen in de krakers tegen Barcelona en Bayern München. Steeds vaker kiest Atlético echter voor de aanval.

De verdediging staat al jaren als een huis. De winst boekt Atlético op de helft van de tegenstander. Daar schaaft Simeone bij. Nooit eerder waren Los Colchoneros in aanvallend opzicht zo bedrijvig in de periode met El Cholo aan het roer. De Madrilenen schieten, dribbelen en scoren vaker, hebben meer balbezit en creëren bovendien meer kansen.

Atlético in La Liga in de laatste drie seizoenen (per negentig minuten)
2014/15 2015/16 2016/17*
Doelpunten 1,8 1,7 2,6
Schoten 11,5 12,5 16,8
Kansen gecreëerd uit open spel 6,4 8,3 10,5
Dribbels 18,1 24,3 29,5
Succesvolle dribbels 7,0 11,0 12,9
Balbezitpercentage 49,38% 48,31% 55,11%

* Na acht speelrondes

Carrasco en Ángel Correa spelen een belangrijke rol bij de stappen voorwaarts die Atlético dit seizoen zet. Terwijl Gabi nog altijd de balans bewaakt en Koke steeds meer de regie in handen neemt in de as, zorgen Correa en Carrasco voor de beweging rond spitsen Griezmann en Kévin Gameiro. Zelden werd laatstgenoemde zo goed bediend, nooit was zijn productie - zes competitiegoals - zo vroeg in het seizoen hoger.

De passmap van Atlético Madrid tegen Granada. Ángel Correa (nummer 11) zwerft om spitsen Kévin Gameiro en Antoine Griezmann heen. Yannick Carrasco zorgt voor diepte op de linkerflank. Tiago (nummer 5) kwam halverwege de tweede helft binnen de lijnen voor Koke (nummer 6).
De passmap van Atlético Madrid tegen Granada. Ángel Correa (nummer 11) zwerft om spitsen Kévin Gameiro en Antoine Griezmann heen. Yannick Carrasco zorgt voor diepte op de linkerflank. Tiago (nummer 5) kwam halverwege de tweede helft binnen de lijnen voor Koke (nummer 6).

Nu Simeone vermoedelijk aan zijn laatste seizoenen in Vicente Calderón bezig is - de Argentijn verkortte midden september zijn contract tot medio 2018 - is het tijd voor de finishing touch. De eens zo talentvolle jongens laten als mannen alle alarmbellen rinkelen bij iedere tegenstander. Zondagmiddag in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán is het niet anders. Nooit was er zoveel reden voor code rood als Atlético op bezoek komt.

Data via Opta Sports

Programma
Osasuna 21-10
20:45
Real Betis Sevilla
Espanyol 22-10
13:00
Eibar
Valencia 22-10
16:15
Barcelona
Real Sociedad 22-10
18:30
Alavés
Granada 22-10
20:45
Sporting Gijón
Celta de Vigo 23-10
12:00
Deportivo La Coruña
Sevilla 23-10
16:15
Atlético Madrid
Villarreal 23-10
18:30
Las Palmas
Málaga 23-10
18:30
Leganés
Real Madrid 23-10
20:45
Athletic de Bilbao
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.