Atlético Madrid bijt zich stuk op muur van Mourinho

Chelsea heeft een gelijkspel uit het vuur gesleept tijdens het bezoek aan Atlético Madrid in de eerste halve finale van de Champions League (0-0). De Londense club mist mogelijk wel vier basisspelers voor de return.

Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk welke opdracht manager José Mourinho zijn spelers van Chelsea had meegegeven voor de heenwedstrijd: een overwinning van Atlético Madrid voorkomen. Waar de bezoekers op papier met een 4-3-3-opstelling startten, bleek Fernando Torres de eenzame man voorin. Chelsea trok een muur op van tien man achter de bal en de thuisclub liep zich keer op keer stuk op de stugge Engelse verdediging.

Na ruim een kwartier kreeg Mourinho echter een flinke tegenvaller te verwerken, aangezien Peter Cech de strijd moest staken. De doelman raakte geblesseerd bij het neerkomen en gebaarde meteen dat hij niet verder kon vanwege waarschijnlijk een schouder uit de kom (foto onder). De 41-jarige Mark Schwarzer kwam binnen de lijnen als zijn vervanger. Niet veel later kreeg Gary Cahill uit een hoekschop de eerste mogelijkheid namens Chelsea, maar zijn kopbal ging naast.

Atlético was de bovenliggende partij in Estadio Vicente Calderón en tien minuten voor rust was Mario Suárez dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot ging via Schwarzer rakelings naast de paal. Nadat Diego Costa nog tevergeefs om een strafschop had geappelleerd na hands probeerde Diego het voor rust nog van afstand, maar Schwarzer hield zijn doel schoon. Aan de andere kant had de van Chelsea gehuurde Thibaut Courtois helemaal niets te doen.

Na rust hetzelfde beeld: Chelsea beperkte zich tot verdedigen, terwijl Atlético zich stukliep op de muur van Mourinho. Namens de bezoekers deelden Frank Lampard en Fernando Torres (rechts op foto onder) speldenprikken uit, maar het was vooral de ploeg van trainer Diego Simeone die pogingen deed de score te openen. Atlético slaagde er echter niet in om Schwarzer te passeren.

De ervaren Australische sluitpost groeide in de wedstrijd en keerde een vrije trap van Gabi, terwijl hij een kopbal van invaller Arda Turan net naast zag gaan. Een inzet van Raúl García ging nipt over, maar eigenlijk kwam Schwarzer niet in de problemen. Het bleef uiteindelijk bij 0-0, waarmee Chelsea - waar Nathan Aké en Marco van Ginkel de hele wedstrijd op de bank bleven - kreeg waarvoor het naar de Spaanse hoofdstad kwam. Volgende week woensdag is de return.

Naast Cech verloor Mourinho ook Terry, die met een enkelblessure naar de kant ging, en Lampard liep een schorsing op voor de return. De middenvelder ontsnapte echter aan zijn tweede gele kaart na een overduidelijke handsbal. Gabi werd vanwege protesteren wél op de bon geslingerd door scheidsrechter Jonas Eriksson, waardoor ook hij geschorst is. Ook Chelsea-middenvelder John Obi Mikel liep door een gele kaart tegen een schorsing aan.