Atlético jaagt op puntenrecord tegen roulerend Valencia

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 35ste speelronde is dat het duel tussen Valencia en Atlético Madrid van zondag (17.00 uur).

Atlético jaagt op puntenrecord tegen roulerend Valencia

Valencia

Klassering: 8ste plaats (45 punten uit 34 duels)
Vorm: G-V-G-W-G

Zowel via de Europa League als in de competitie kan Valencia zich nog voor Europees voetbal plaatsen dit seizoen. Maar in beide gevallen is de kans op een goede afloop klein. Afgelopen donderdag verloor de formatie van Juan Antonio Pizzi het heenduel in de halve finale van de Europa League bij Sevilla met 2-0. De achterstand in de Primera División op de nummer zeven, Villarreal, bedraagt zeven punten.

'Het zal moeilijk worden, maar de kans om ons via de competitie voor Europees voetbal te plaatsen moeten we aangrijpen', aldus Pizzi, die niettemin flink zal rouleren. Vooral in maart bewees Valencia zichzelf een slechte dienst door slechts een van de zes gespeelde competitieduels te winnen.

Uitgelicht
De kans is heel groot dat zondag bij Valencia opnieuw een zelfopgeleide vleugelverdediger debuteert in competitieverband, zo heeft Pizzi laten weten. In navolging van de doorbraak van Jordi Alba (inmiddels Barcelona) en de huidige vaste linksback Juan Bernat is het nu de beurt aan José Luis Gayà. Afgelopen donderdag moest het achttienjarige talent tegen Sevilla halverwege de geblesseerde Bernat vervangen. Gayà komt normaliter uit voor Valencia B, maar hij speelde dit seizoen al wel drie Europa League-duels. Sinds het vertrek in januari van Andrés Guardado naar Bayer Leverkusen zit Pizzi krap in zijn linkbacks.

Atlético Madrid

Klassering: 1ste plaats (85 punten uit 34 duels)
Vorm: W-W-W-W-W

De missie van Atlético Madrid is bekend. Als het de komende drie competitieduels wint, is het voor het eerst sinds 1996 landskampioen en zal de laatste speelronde tegen Barcelona niet meer van belang zijn. Met een relatief kleine selectie zag trainer Diego Simeone zijn team de voorbije acht wedstrijden in de Primera División winnen; tijdens die serie stond het slechts één treffer toe. Het duel bij Valencia zal allesbehalve een formaliteit zijn, aangezien de laatste zege in Mestalla dateert van maart 2003. Simeone kijkt doorgaans niet verder dan de eerstvolgende wedstrijd; die is het allerbelangrijkst, voor dat duel moet alles wijken. Daarom zal de Argentijn niemand sparen, zelfs niet met het oog op de return van de halve finale in de Champions League bij Chelsea van komende woensdag.

Daarnaast heeft Simeone zijn manschappen een historische mijlpaal in het vooruitzicht gesteld. Bij een zege op Valencia komt Atlético Madrid op 88 punten, het hoogste totaal ooit in de 111-jarige clubhistorie. Dus óók hoger dan in 1995/96, toen de club met Simeone als aanvoerder in gelederen, de Spaanse dubbel veroverde. Destijds telde de Primera División nog 42 speelronden, hetgeen de huidige prestatie nóg indrukwekkender maakt.

Uitgelicht
Zowel in de competitie als in de Champions League beschikt Atlético Madrid over de minst gepasseerde achterhoede (respectievelijk 22 en 5 treffers). Inmiddels neemt de kans toe dat de complete defensie deze zomer naar het WK gaat. Thibaut Courtois is de vaste keeper van België, rechtsback Juanfran gaat mee met Spanje en centrumverdediger Godín is onomstreden bij Uruguay. En in Brazilië gaan steeds meer stemmen op voor een rentree van linksback Filipe Luis en centrumverdediger Miranda. Al staat vast dat de twee bij de Seleção te maken met enorme concurrentie.

Onderlinge historie

Valencia en Atlético Madrid troffen elkaar de voorbije jaren niet alleen in competitieverband. Ook was er dit seizoen de dubbele confrontatie tijdens de achtste finale om de Copa del Rey. En in de seizoenen 2009/10 en 2011/12 stonden ze tegenover elkaar in de Europa League. Van de 73 thuisduels in competitieverband won Valencia er 39 en speelde er nog eens zestien gelijk. Hoogtepunt vormt nog altijd de 6-0 overwinning in het seizoen 1949/50. Atlético's laatste competitiezege in Mestalla dateert van maart 2003, het werd 0-1 dankzij een treffer van Carlos Aguilera.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
03/11/2012 Valencia - Atletico Madrid 2-0 Primera División
31/03/2013 Atletico Madrid - Valencia 1-1 Primera División
15/12/2013 Atletico Madrid - Valencia 3-0 Primera División
07/01/2014 Valencia - Atletico Madrid 1-1 Copa del Rey
14/01/2014 Atletico Madrid - Valencia 2-0 Copa del Rey
 
Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.