Atlético doet goede zaken in jacht op plek in eindstrijd

Atlético Madrid lijkt op weg naar een plek in de eindstrijd van de Europa League. De ploeg van trainer Diego Simeone won de eerste halve finale in eigen huis met 4-2 van Valencia.

Al na vier minuten kreeg de thuisclub een goede kans op de openingstreffer, maar Arda Turan stuitte op Diego Alves. Nadat ook Adrián López zijn inzet gered zag worden door de Valencia-doelman, had Falcao in de achttiende minuut wél succes. Na een goede actie van Turan aan de rechterkant van het veld kwam de bal bij de Colombiaan terecht, die van dichtbij kon inkoppen.

Valencia kwam echter al snel beter in de wedstrijd en Adil Rami, die dit seizoen in de Europa League al scoorde tegen PSV en AZ, kopte na ruim een half uur gevaarlijk voorlangs. Op slag van rust schoot Jonas van afstand net over, maar in de blessuretijd van de eerste helft was hij alsnog trefzeker. De Braziliaan tikte van dichtbij binnen na een kopbal van Rami uit een hoekschop.

Ondanks die tegentreffer kwam Atlético uitstekend uit de kleedkamer voor de tweede helft. Tien minuten na rust stond het zelfs al 3-1. In de 49ste minuut kopte Miranda binnen op aangeven van Diego en vier minuten later maakte Adrián de derde treffer namens de Madrilenen. Na balverlies van Mehmet Topal had de aanvaller een goede loopactie in huis die hij bekroonde met een doelpunt.

Valencia kwam er in de tweede helft totaal niet meer aan te pas, maar Atlético verzuimde lang de voorsprong uit te breiden. In de 67ste minuut redde Diego Alves op een schot van Adrián en had hij ook een antwoord op de rebound van Turan. Even later moest de Braziliaan ook een vrije trap van zijn landgenoot Diego uit de kruising tikken, maar de 4-1 kon hij uiteindelijk niet voorkomen.

Twaalf minuten voor tijd bepaalde Falcao de stand op 4-1. De spits trok vanaf de rechterkant naar binnen en schoot van buiten het strafschopgebied met links via de onderkant van de lat binnen. Het betekende alweer zijn tiende doelpunt in de Europa League, waardoor hij nu samen met Klaas-Jan Huntelaar topscorer is. Ook vorig seizoen was Falcao topscorer van dit toernooi.

Maar het slotakkoord was voor Valencia, dat in blessuretijd opnieuw wist te scoren uit een hoekschop. Op aangeven van Tino Costa kopte Ricardo Costa de 4-2 binnen. Daarmee bracht hij de spanning terug voor de return, die over exact een week wordt afgewerkt in Mestalla. Foto: VI Images