Aston Villa doet goede zaken in stadsderby

Aston Villa heeft met 1-0 gewonnen van stadsgenoot Birmingham City. Een benutte strafschop van James Milner besliste zeven minuten voor affluiten de derby.

Het gepromoveerde City had in principe weinig om voor te spelen. Het staat ver boven de rode streep en heeft een te grote achterstand op de teams die strijden om tickets voor Europees voetbal. De ploeg kon zich echter prima opladen voor de beladen stadsderby. Aston Villa is nog in volle strijd om het recht komend seizoen Europees te spelen. Door te winnen van City heeft het zelfs de vierde plaats in het vizier die een ticket voor de voorronde van de Champions League oplevert.

Het was ook de thuisploeg die in de eerste helft het initiatief had, maar het trof een in uitstekende vorm verkerende City-goalie Joe Hart. De huurling van Manchester City hield fraai Stewart Downing en Stilian Petrov van scoren. Kort na rust hadden de bezoekers een fase waarin ze uiterst gevaarlijk waren. Liam Ridgewell, James McFadden en Cameron Jerome kregen in een tijdsbestek van enkele minuten uitstekende kansen, maar het bleef 0-0.

Na van de sterke periode van Birmingham hersteld te zijn, hervond Aston Villa weer het initiatief en zag in de 83ste minuut Gabriel Agbonlahor, binnen het strafschopgebied, over het been van Roger Johnson gaan. Scheidsrechter Martin Atkinson wees naar de stip terwijl de Birmingham-verdediger bezweerde eerst de bal gespeeld te hebben. Milner trok er zich niks van aan, stuurde Hart de verkeerde kant en knalde hard door het midden de strafschop binnen.