Asensio, een wonderkind om te koesteren

Reacties

In de 37ste speelronde van de Primera División staat onder meer de derby tussen Barcelona en Espanyol op het programma. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op het duel in Camp Nou, met speciale aandacht voor de Spaans-Nederlandse spelmaker van de bezoekers: Marco Asensio.

Asensio, een wonderkind om te koesteren

De camera van het clubkanaal filmt als Toni Kroos een van de nieuwkomers in de Real Madrid-selectie de bal af denkt te snoepen tijdens een training in aanloop naar het huidige seizoen. De 64-voudig Duits international hoopt zijn tegenstander te verrassen door in zijn rug druk te zetten. Even laten zien hoe de verhoudingen liggen, niet rekening houdend met de panna die volgt. Toenmalig trainer Rafa Benítez kijkt tevreden toe. Aangenaam, Asensio is de naam. 'Of het lastig was me aan te passen? Nee, want het zijn allemaal goede voetballers. Dat speelt makkelijker', aldus de dan negentienjarige technicus kort na zijn entree in de Spaanse hoofdstad tegen AS.

Op het eiland waar veel Nederlanders onder tropische omstandigheden hun zorgen proberen te vergeten, speelt een zoon van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder zich in de kijker van Barcelona en Real Madrid. Onhoudbaar is Asensio voor Real Mallorca. Pijlsnel, atletisch en technisch. Asensio beschikt over het totaalpakket. De Madrilenen handelen slagvaardiger en sluiten in de zomer van 2015 zo een nieuw wonderkind in hun armen.

De naam Asensio zingt zelfs in de bosrijke omgeving van Zeist rond. Bondscoach Danny Blind klopt in oktober aan bij de creatieveling met de vraag of hij interesse heeft in een interlandloopbaan bij Oranje. De Spaanse jeugdinternational bedankt vriendelijk voor de eer. 'Er was wat contact, maar mijn bedoeling is om door te gaan bij Spanje.' De woorden van Asensio klinken als muziek in de oren van Vicente del Bosque, de keuzeheer van Spanje. 'We hebben erg goede spelers bij Jong Spanje en Asensio is er daar een van. Dat hij bij Onder-21 zit, wil zeggen dat we hem waarderen.'

Barcelona-verdediger Dani Alves waant zich op de avond van 6 januari in de bekerwedstrijd tegen Espanyol op de helft van de tegenstander weer even de  spelverdeler die hij niet is. Met buitenkant rechts wil de Braziliaan Lionel Messi aanspelen, maar de voet van Asensio voorkomt dat. De Real-huurling steekt het halve veld over, Gerard Piqué durft niet in te grijpen en Felipe Caicedo schiet op aangeven van Asensio raak. De voorbereidende actie van de jeugdinternational doet denken aan het spel waarmee hij in de zomer van 2015 een groot aandeel heeft in de Europese titel van Spanje Onder-19. Speler van het Toernooi? Asensio.

Liefst 32 wedstrijden in La Liga heeft Asensio dit seizoen in dienst van Espanyol achter zijn naam. In Barcelona schatten ze hem op waarde. De huurling is het creatieve brein, de spelmaker. Aan de rechterkant, op links, of achter de spits. De veelzijdige Asensio, goed voor twaalf assists, speelt altijd. Precies volgens het plan van Real. 'Espanyol is de ideale club om je te ontwikkelen', weet de huurling. Slagen in Bernabéu, dat blijft het einddoel. Schitteren in het maagdelijk witte tenue van De Koninklijke, zoals zijn idolen dat deden. 'Zinedine Zidane en Raúl waren mijn voorbeelden toen ik jong was. Nu ben ik een grote fan van David Silva en Isco.'

Laatstgenoemde is momenteel met Real nog volop in race voor de Spaanse landstitel. Slechts één punt bedraagt de achterstand op zowel koploper Barcelona als nummer twee Atlético Madrid met nog twee speelronden te gaan. Zondag komt Espanyol met Asensio op bezoek in Camp Nou. Het is dé gelegenheid voor de jongeling om de eerste stap op weg naar een onsterfelijke status bij Real te zetten, nog voordat hij een officiële wedstrijd voor de Madrilenen heeft gespeeld. Een halve Nederlander die een rol speelt in de Spaanse titelstrijd. We tellen weer een klein beetje mee in de Primera División, met dank aan de twintigjarige smaakmaker van Espanyol.

Programma
Real Sociedad 08-05
17:00
Rayo Vallecano
Real Madrid 08-05
17:00
Valencia
Villarreal 08-05
17:00
Deportivo La Coruña
Getafe 08-05
17:00
Sporting Gijón
Eibar 08-05
17:00
Real Betis Sevilla
Barcelona 08-05
17:00
Espanyol
Sevilla 08-05
17:00
Granada
Las Palmas 08-05
17:00
Athletic de Bilbao
Celta de Vigo 08-05
17:00
Málaga
Levante 08-05
17:00
Atlético Madrid
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.