AS Roma heeft vandaag miljoenen fans

Reacties

Italië juicht vanavond voor AS Roma. Alleen bij een Romeinse zege op Juventus kan de titelstrijd in de Serie A spannend worden.

AS Roma heeft vandaag miljoenen fans

Het betekent dat AS Roma vanavond niet alleen gesteund wordt door zijn eigen aanhang, maar ook door de tifosi van al die andere clubs die de dominantie van Juventus zat zijn. Het zwart-witte tricot roept bij de ene helft van Italië intense liefde op, maar bij de andere helft pure haat. Die antipathie gaat decennia ver terug. Juventus is door zijn ongeëvenaarde successen de meest populaire club van Italië, maar door zijn (vermeende) betrokkenheid bij schandalen ook de club die de meeste afkeer oproept.

Juventus gaat het duel van vanavond (aftrap 21.00 uur) in met negen punten meer dan Roma. Begin januari bedroeg het verschil met Juve slechts één punt, maar sinds de jaarwisseling heeft Roma liefst achttien punten laten liggen. Tot overmaat van ramp zag de club Kevin Strootman op 25 januari opnieuw wegvallen met een ernstige knieblessure. Daarmee is 2015 tot nu toe een rampjaar voor Roma.

Slapen
De Europa League-triomf op Feyenoord van donderdag (1-2, na 1-1 in Rome) was voor Roma het eerste succesje in tijden. 'We hebben een maand lang liggen slapen', aldus Daniele De Rossi na de zege in Rotterdam. 'Nu zijn we wakker en willen we tegen Juventus de titelrace heropenen.' Aanvoerder Francesco Totti sloot zich daarbij aan: 'Wekenlang lukte niets en leek alle hoop verloren, maar Roma is terug. Als we Juventus verslaan is alles mogelijk.'

Een verhit opstootje tijdens het eerste onderlinge duel van dit seizoen, waardoor Italië dagenlang in rep en roer was.
Een verhit opstootje tijdens het eerste onderlinge duel van dit seizoen, waardoor Italië dagenlang in rep en roer was.

Een domper voor Roma is het gemis van Seydou Doumbia. De snelle spits kampt met een lichte blessure. Juventus moet het zonder de gekwetste Andrea Pirlo stellen. Dat is vooral een dreun voor de voetballiefhebber. Misschien zien we Pirlo en Totti namelijk nooit meer samen op een voetbalveld. Van Totti staat vast dat hij ook volgend seizoen bij Roma speelt, maar van Pirlo valt niet uit te sluiten dat hij ondanks een doorlopend contract in de zomer een nieuw avontuur aangaat. Vooral de Amerikaanse MLS trekt l'Architetto.

Complot
De tumultueuze onderlinge wedstrijd in Turijn van eerder dit seizoen geeft het duel van vanavond een extra lading. Juventus won op 5 oktober met 3-2 dankzij twee zeer curieuze strafschoppen. Een nieuwe complottheorie met De Oude Dame als schurk was geboren. 'De competitie is vervalst', kopte Il Corriere dello Sport een dag later zelfs.

Juventus is vanavond de uitspelende ploeg, maar niet de underdog. Het initiatief gaan de Bianconeri echter niet nemen. Een gelijkspel is het doel van Juventus, dat als geen ander op de nul kan voetballen en Roma het spel zal laten maken. Als dit een remise oplevert, zal dat in Turijn als zege worden gevierd en pinkt de rest van Italië een traantje weg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.