AS Roma behoudt perfecte status in de topper tegen Napoli

AS Roma blijft geweldig presteren in de Italiaanse competitie. Omdat de ploeg van Kevin Strootman vrijdag in de topper tegen nummer twee Napoli met 2-0 won evenaarden de Romeinen bovendien de nodige Serie A-records.

AS Roma behoudt perfecte status in de topper tegen Napoli

Met de van een enkelblessure herstelde Strootman begon AS Roma aan het achtste duel van de competitie. In de zeven voorgaande optredens was nog geen punt verloren. Ook Napoli verloor tot vandaag pas twee punten en was nog ongeslagen.

In Rome was de thuisploeg in de beginfase de betere ploeg, zo was Gervinho met een schot voorlangs dicht bij het openingsdoelpunt. Toch waren naarmate het duel vorderde de beste kansen voor de Napolitanen. Goran Pandev mocht alleen op doelman Morgan De Sanctis af, maar de oud-Napoli-doelman keerde zijn inzet, waarna Daniele De Rossi op heroïsche wijze de bal van de lijn schoot.

Lorenzo Insigne had Napoli, dat Dries Mertens negentig minuten op de bank had, ook op voorsprong kunnen zetten, maar zijn inzet raakte de paal. Op slag van rust kwam Roma dan toch nog op voorsprong. Een schitterende vrije trap van Miralem Pjanic zorgde voor een explosie van vreugde. Hij krulde de bal over de muur en in de kruising. Op dat moment stond Francesco Totti vanwege een hamstringblessure al niet meer op het veld. In de tweede helft zou ook Gervinho nog geblesseerd uitvallen, als domper op de Romeinse feestvreugde.

Juist op het moment dat Napoli na rust de niet geheel fitte spits Gonzalo Higuaín inbracht, deelde Roma de nekslag uit. Voor een overtreding op Marco Borriello in het zestienmetergebied kreeg Paolo Cannavaro – die pas in de 45ste minuut als invaller het veld betrad – zijn tweede gele kaart. Pjanic ramde de toegekende strafschop in de kruising.

Omdat Roma voor de zevende keer (!) de nul hield kon de achtste zege bijgeschreven worden. Dat is een evenaring van het record dat Juventus in de seizoenen 1930/31 en 1985/86 neerzette door vanaf de competitiestart acht keer op rij te winnen. In 2005/06 deed Juventus dat zelfs negen keer, maar die uitslagen werden vanwege het omkoopschandaal geschrapt.

Ook het feit dat Roma pas één tegengoal incasseerde in acht wedstrijden is een evenaring van een Serie A-record. Vier andere ploegen kregen dat in het verleden voor elkaar.

De topper die voor het Napoli van trainer Rafael Benítez op een tragedie uitdraaide werd vanaf de tribune gadegeslagen door Diego Maradona (foto onder). De Argentijnse clubicoon van Napoli, die zelf in 1987 en 1990 de Napolitanen aan de titel hielp, moest toezien hoe Roma, dat wordt getraind door Rudi Garcia, superieur bleef. Tijdens zijn aanwezigheid in Rome zou Maradona overigens wel een formulier van de fiscus ondertekend hebben. Omdat de belastingdienst nog een bedrag van hem eist dat door rente is opgelopen tot 39 miljoen euro, kan er beslag worden gelegd op zijn eigendommen. Voor Maradona werd het dus een dubbel vervelende dag.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen