Artsen mogen duel wellicht onderbreken bij hersenschudding

Reacties

Clubartsen krijgen in de toekomst wellicht de mogelijkheid om wedstrijden tijdelijk stil te leggen na het bekijken van herhalingen van bijvoorbeeld botsingen tussen voetballers. De medici kunnen dit mandaat krijgen als zij vrezen voor een hersenschudding van een speler.

Artsen mogen duel wellicht onderbreken bij hersenschudding

De International Football Association Board (IFAB) overlegt volgend jaar maart over een dergelijk voorstel, zo vertelt secretaris Lukas Brad aan AP. 'Zo kunnen mogelijke hersenschuddingen beter worden geconstateerd', legt de bestuurder uit.

In 2014 werd de regel ingevoerd dat scheidsrechters wedstrijden voor drie minuten kunnen onderbreken om de ernst van een hoofdblessure te beoordelen. Brad is zich ervan bewust dat deze maatregel niet het ei van Columbus is. 'We hebben al genoeg gevallen gezien waarin een dokter een speler geen toestemming zou hebben gegeven terug te keren in het veld als hij of zij meteen de beschikking had gehad over beelden.'

Tijdens het jongste WK kreeg de medische commissie van de FIFA veel kritiek omdat de Uruguayaan Álvaro Pereira het veld weer betrad vlak nadat hij knock-out was gegaan. Tijdens de finale tussen Argentinië en Duitsland speelde Christoph Kramer nog enkele minuten door met een hersenschudding. Uiteindelijk liet hij zich vervangen.

Tijdens dezelfde bijeenkomst in maart 2017 bespreekt de internationale spelregelcommissie of het wenselijk is dat coaches tijdens wedstrijden beelden van datzelfde duel mogen bekijken met het oog op het al dan niet aanpassen van de tactiek. De IFAB is hier enigszins huiverig voor, omdat de vrees bestaat dat trainers bij de vierde official aan komen zetten met beelden van dubieuze momenten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.