Arsenal realiseert zeventiende CL-deelname op rij

Reacties

Arsenal heeft zich woensdag ten koste van Besiktas voor de zeventiende keer op rij (!) voor de groepsfase van de Champions League geplaatst. In de play-offs hield de Turkse beul van Feyenoord het in eigen huis nog op 0-0, maar vanavond werd in Londen door een goal van de Chileen Alexis Sánchez nipt verloren: 1-0. In de slotfase hield de thuisploeg met tien man maar ternauwernood stand.

Arsenal realiseert zeventiende CL-deelname op rij

Waar in Turkije al bleek dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn, was er ook in het Emirates Stadium sprake van evenwicht. Besiktas-coach Slaven Bilic bekeek zijn ploeg door de in het heenduel opgelopen schorsing vanaf de tribune. De Kroaat zag hoe Jack Wilshere de eerste grote kans kreeg. Hij schoof de bal net naast het doel van doelman Tolga Zengin, kort nadat arbiter Pedro Proença goed de voordeelregel had toegepast.

Jack Wilshere verzuimt de score te openen.
Jack Wilshere verzuimt de score te openen.

Diezelfde Zengin was vervolgens bijna verantwoordelijk voor de openingstreffer. Hij verdedigede belabberd uit en schoof de bal zo in de voeten van Santi Cazorla, die van grote afstand het lege doel miste.

Juist op het moment dat iedereen zich in Londen verzoend leek te hebben met een 0-0 ruststand, sloeg Arsenal toe. Wilshere zette een combinatie op, maar zag de bal voor de voeten van Sánchez vallen. De ietwat slappe schuiver van de Chileen bleek voldoende om Zengin te passeren, al ging de doelman daarbij allesbehalve vrijuit. Zo zocht Arsenal de kleedkamer op in riante positie, terwijl even voor de goal de adem nog was ingehouden. Wilshere gleed in eigen zestienmetergebied uit en leek daardoor, zij het ongelukkig, Ramon Motta naar de grond te werken. De penaltyclaims, zelfs Bilic appelleerde vanaf de tribune, bleken niet aan de Portugese scheidsrechter besteed.

Na de onderbreking kreeg Arsenal kansen om via Sánchez, Mathieu Debuchy (kopbal), Cazorla (overtalsituatie) en een levensgrote kans van Alex Oxlade-Chamberlain de voorsprong verder op te voeren. Omdat dat niet lukte, bleef het spannend. Dat werd het zeker toen Debuchy zijn tweede gele kaart kreeg. Maar verder dan het schot van Demba Ba in het zijnet kwam Besiktas, bij wie ook de Zaandammer Oguzhan Özyakup en Atibua Hutchinson (ex-PSV) hun opwachting maakten, niet tegen de tien Gunners. Ba kwam in de slotfase slechts enkele millimeters te kort om de cruciale 1-1 tegen de touwen te koppen.

Slaven Bilic moest lijdzaam toezien hoe uitschakeling volgde.
Slaven Bilic moest lijdzaam toezien hoe uitschakeling volgde.

Perfecte status
Daardoor rest de Turken niets anders dan het Europa League-toernooi. Arsenal zal donderdag in Pot 1 zitten bij de loting voor de groepsfase, waar dus voor de zeventiende keer op rij aan wordt deelgenomen.

Bovendien heeft de formatie van manager Arsène Wenger nog altijd een perfecte status wat betreft Champions League-voorrondeduels. Alle zeven tweeluiken werden winnend afgesloten. Dinamo Zagreb, Sparta Praag, FC Twente, Celtic, Udinese en Fenerbahçe gingen Besiktas daarbij voor. Al was de ploeg van Bilic wel de enige die niet verloor tegen Arsenal: het gelijkspel van vorige week bleek het enige treffen dat de Londenaren niet wonnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.