Arsenal onderuit tegen WBA, Kuijt maakt rentree

Arsenal heeft niet kunnen profiteren van het verlies van Chelsea. Het ging in eigen huis onderuit tegen het verrassend sterke West Bromwich Albion. Tottenham Hotspur verloor van West Ham United en Liverpool boekte thuis tegen Sunderland, ondanks de aanwezigheid van de herstelde Dirk Kuijt, slechts een gelijkspel.

Arsenal-West Bromwich Albion 2-3Door het verlies van Chelsea had Arsenal een uitgelezen kans drie punten in te lopen op de stadsgenoten. Dat moest gebeuren tegen West Bromwich Albion, dat een aardige seizoenstart kende. Gianni Zuiverloon bleef negentig minuten op de bank bij de uitploeg.

Na een wat tamme opening brandde de wedstrijd los nadat Andrei Arshavin twee keer de paal had geteisterd. The Gunners leken de wedstrijd naar zich toe te trekken toen Samir Nasri rakelings naast vuurde. De bezoekers lieten zich echter niet overdonderen en creëerden plotseling zelf ook kansen. De grootste voor rust was voor Chris Brunt, maar zijn strafschop was te zwak ingeschoten zodat Marco Almunia kon redden. Daarmee maakte de Arsenal-goalie zijn fout goed, want hij was de veroorzaker met een onhandige overtreding op Peter Odemwingie.

Na rust was West Bromwich ineens de betere ploeg, wat snel tot de openingstreffer van Odemwingie leidde. Hij tikte simpel binnen na een prachtige actie van Jerome Thomas (foto). Nog geen twee minuten later was het 0-2. Gonzalo Jara schoot op Almunia, maar de Spaanse keeper blunderde opzichtig. Een kwartier voor tijd was uitblinker Thomas de maker van de derde treffer voor West Brom. Wederom oogde Almunia hopeloos, een voorzet van Brunt kwam eenvoudig bij Thomas die ooit voor Arsenal speelde: 0-3.

Het slotoffensief van Arsenal leverde twee goals op. Nasri bracht kort na de treffer van Thomas weer wat hoop in het Emirates Stadium en in de blessuretijd tekende hij voor de aansluiting: 2-3. Het kon de terechte zege van WBA niet voorkomen.

West Ham United-Tottenham Hotspur 1-0West Ham United heeft zich door een 1-0 zege op Tottenham Hotspur van de laatste plaats afgespeeld. Rafael van der Vaart toonde zo nu en dan flitsen van zijn klasse maar kon zijn stempel niet op de wedstrijd kon drukken. Hij werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald.

Iets binnen het half uur kopte Frédéric Piquionne de winnende treffer binnen voor de ploeg van Avam Grant. Het matig spelende Tottenham kreeg de beste kans via Tom Huddlestone, maar hij miste uit een lastige hoek na keeper Robert Green te hebben gepasseerd.

Fulham-Everton 0-0Fulham, zonder de geblesseerde Moussa Dembélé, miste duidelijk stootkracht en had via Clint Dempsey de enige serieuze kans. De Londenaren mochten keeper Mark Schwarzer dankbaar zijn dat zij niet de eerste nederlaag van het seizoen te verwerken kregen. De Australische keeper zorgde er met reddingen op inzetten van Mikael Arteta en Yakubu (twee keer) voor dat Everton ook in zijn zesde duel niet tot een overwinning kwam.

Blackpool-Blackburn Rovers 1-2Brett Emerton was de grote man bij Blackburn Rovers. De Australische oud-Feyenoorder bezorgde zijn ploeg in de blessuretijd de overwinning. De bezoekers waren op voorsprong gekomen in de twintigste minuut door een eigen goal van Charlie Adam. Vijf minuten voor tijd leek Blackpool een gelijkspel te pakken te hebben nadat Matthew Phillips had gescoord. Emerton liet de thuisploeg op de valreep in mineur achter.

Liverpool-Sunderland 2-2Dirk Kuijt had zich razendsnel hersteld van zijn schouderblessure en coach Roy Hodgson twijfelde niet. Hij stelde de Oranje-international direct op. Dat bleek een goede keuze, want de Katwijker bracht na zes minuten al zijn ploeg op voorsprong.

De treffer was wel curieus. Sunderland kreeg een vrije trap op de eigen helft en Michael Turner tikte de bal zachtjes terug naar zijn keeper Simon Mignolet met de gedachte hem de spelhervatting te laten nemen. Maar Fernando Torres onderschepte het projectiel, was niet zelfzuchtig en bediende de meegelopen Kuijt.

Twintig minuten later knalde Darren Bent uit een strafschop zijn ploeg op 1-1. De penalty was gegeven vanwege een handsbal van Christian Poulsen. Vlak na rust bezorgde Bent zijn ploeg een 2-1 voorsprong. De spits kopte een perfecte voorzet van Nedum Onuoha achter Liverpool-goalie Pepe Reina. Iets na het uur bewees Steven Gerrard weer zijn waarde voor The Reds. De aanvoerder kopte de bal na een voorzet van Torres tegen de touwen.

Ondanks een acht minuten durende blessuretijd kwamen beide teams niet meer tot scoren en eindigde het duel in 2-2.

Birmingham City-Wigan Athletic 0-0Birmingham City was de betere partij en er waren goede kansen voor Roger Johnson en Cameron Jerome, maar de ploeg kwam niet tot scoren. Bij Wigan Athletic, waar Ronnie Stam een uur meespeelde, kreeg Craig Gardner in blessuretijd een rode kaart.