Arsenal net op tijd wakker tegen Spurs

Na twee simpele zeges op rij liet Arsenal zich bijna verrassen door Tottenham Hotspur. Door twee goals van Jerrel Hasselbaink en winst op Everton mag Chelsea nog hopen op Champions League-deelname. Voor Ipswich Town en Derby County dreigt degradatie.

Arsenal had voor de twee vorige duels slechts een half uur nodig om een 3-0 voorsprong te nemen. Ook tegen Tottenham Hotspur kwam Arsenal snel voor en had de koploper lange tijd niets te duchten van de flets spelende aartsrivaal, totdat doelman David Seaman tien minuten voor tijd in de fout ging en tegenstander Gustavo Poyet omversprong: strafschop. Vanaf elf meter schoot Teddy Sheringham the Spurs onverdiend naast the Gunners.
In de tachtig voorafgaande minuten had Arsenal geen moeite gehad met de stadgenoot. Met Dennis Bergkamp wederom als een van de belangrijkste vormgevers van de aanval, speelde het duel zich veelal af op de helft van Tottenham. Halverwege de eerste helft kwam Arsenal dan ook verdiend op voorsprong. Bergkamp zag Fredrik Ljungberg wegglippen bij Dean Richards en Ledley King, waarna de Zweed op aangeven van Bergkamp, alleen voor doelman Kasey Keller koel afrondde.
Arsenal liet zich na de 1-0 in slaap sussen door the Spurs, met de onverwachte gelijkmaker als gevolg. Echter binnen drie minuten na de penalty van Sheringham, lag de bal weer op de stip, dit maal voor Arsenal. Richards had Thierry Henry onderuit gehaald, waarna Lauren zijn zenuwen beter onder bedwang had dan keeper Kasey Keller.

Chelsea won met 3-0 van Everton mede dankzij twee goals van Jerrel Hasselbaink. Veel verschil zat er niet tussen beide ploegen, totdat Jimmy Floyd na 25 minuten vanaf twintig meter uithaalde. En vlak voor rust maakte de Nederlander zijn tweede doelpunt, door binnen te tikken uit een vrije trap van Boudewijn Zenden. Na rust drong Everton aan, maar Alessandro Pistone, Tomasz Radzinski en Duncan Ferguson faalden. Vlak voor tijd bepaalde Gianfranco Zola de eindstand op 3-0.

Voor Ipswich Town en Derby County is degradatie zeer dichtbij. Ipswich stelde erg teleur. Op bezoek bij Bolton Wanderers werden the Tractor Boys voor rust heel makkelijk weggespeeld: 4-0. Fredi Bobic scoorde drie keer, Youri Djorkaeff maakte een goal. Pas in de negentigste minuut deed Jamie Clapham iets terug namens Ipswich: 4-1. Met Arsenal, Manchester United en Liverpool nog als toekomstige tegenstanders, lijkt degradatie erg nabij voor de ploeg van George Burley.

Derby verloor met 2-0 bij Southampton door goals van Matthew Oakley and Marian Pahars.