Arsenal na ruime zege op Everton bij laatste vier FA Cup

Arsenal heeft zich ten koste van Everton geplaatst voor de halve finale van de strijd om de FA Cup. In het laatste kwart van de wedstrijd liepen The Gunners zelfs uit naar een ruime zege: 4-1.

Door de mindere prestatie van Arsenal na de jaarwisseling lijkt het bekertoernooi de kortste weg naar succes en manager Arsène Wenger trad dan ook met zijn sterkste opstelling aan tegen Everton, dat de laatste negentien wedstrijden op bezoek bij Arsenal niet won.

Ook nu was het begin niet sterk van The Toffees, die door een sterk en snel spelend Arsenal ver werden teruggedrukt. En met resultaat, want in de zevende minuut zorgde Mesut Özil (foto boven) voor de openingstreffer. De Duitser rondde koel af op aangeven van Santi Cazorla. Het was zijn eerste doelpunt sinds 8 december, toen ook thuis tegen Everton (1-1).

Ook na de treffer van Özil bleef Arsenal de bovenliggende partij in het Emirates Stadium. Alex Oxlade-Chamberlain zag zijn inzet gered worden door Joel, maar aan de andere kant ontsnapte de thuisploeg aan een strafschop na een overtreding van Bacary Sagna op Steven Pienaar. Een voorzet van diezelfde Sagna werd door Joel niet veel later bijna in zijn eigen doel gebokst.

Richting de rust kwam Everton steeds beter in de wedstrijd en in de 32ste minuut kwam de club uit Liverpool dan ook op gelijke hoogte. Na een lange rush gaf Ross Barkley voor op Kevin Mirallas, die de bal volledig verkeerd raakte. Deze kwam voor de voeten van Romelu Lukaku, die eenvoudig kon binnenwerken. Het spel golfde daarna op en neer.

In de tweede helft nam Arsenal het initiatief weer over, maar het was lang wachten op de verdiende voorsprong. Na een grote kans voor Cazorla was het in de 67ste minuut wel raak vanaf elf meter. Een overtreding van Gareth Barry op Oxlade-Chamberlain bezorgde Arsenal een strafschop, die door Mikel Arteta (foto midden) feilloos werd ingeschoten. Overigens tot twee keer toe, want bij de eerste poging kwam Olivier Giroud te vroeg inlopen.

De Fransman was in de 61ste minuut in het veld gekomen en zorgde in de laatste tien minuten voor de definitieve beslissing in Noord-Londen. Zeven minuten voor tijd maakte hij op aangeven van Sagna de derde Arsenal-treffer en twee minuten later bepaalde hij de eindstand op 4-1 door een vloeiende aanval van dichtbij af te ronden. Zo kende Arsenal een prima generale voor het Champions League-duel met Bayern München, waar dinsdag een 2-0 achterstand moet worden goedgemaakt.