Arsenal kruipt door oog van de naald dankzij beauty Özil

Arsenal heeft met hangen en wurgen van Swansea City gewonnen. Theo Walcott en Mesut Özil vervulden hoofdrollen voor The Gunners, die rivaal Tottenham Hotspur zagen morsen.

Arsenal - Swansea City 3-2
Theo Walcott was de grote man van Arsenal tegen Swansea City. Hij maakte in de 27ste minuut de 1-0 na een fout van Jordi Amat. Zes minuten later knalde de Engelse aanvaller van dichtbij de 2-0 tegen de touwen.

Swansea maakte het snel weer spannend, want kort voor rust schoot Gylfi Sigurdsson van afstand de 2-1 binnen na balverlies van Granit Xhaka. In de 57ste minuut herstelde Arsenal echter de marge, door een schitterende goal van de jarige Mesut Özil. De vandaag 28 geworden Duitser volleerde heerlijk raak (foto) na een prachtpass van Alexis Sánchez.

Daarmee leek het duel beslist, maar Borja Bastón bezorgde Swansea in de 66ste minuut de aansluitingstreffer. De problemen voor Arsenal werden nog groter toen Xhaka vier minuten later rood kreeg na een harde tackle. The Gunners kwamen daarna behoorlijk onder druk te staan, maar kropen door het oog van de naald. Daardoor komt Arsenal net als koploper Manchester City, dat morste tegen Everton, op negentien punten. Swansea staat achttiende.

West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur 1-1
Tottenham zakt daardoor naar plek drie, want in West Bromwich pakte Spurs met pijn en moeite een punt. Vincent Janssen speelde sterk als aanspeelpunt, want hij bood goede kansen aan Christian Eriksen, Dele Alli en Érik Lamela. Het vizier bij zijn ploeggenoten stond echter niet op scherp, terwijl het Janssen zelf niet lukte om in scoringspositie te komen.

Dat brak Tottenham uiteindelijk op, want acht minuten voor het einde nam West Brom de leiding. Uitgerekend de afgelopen zomer bij Spurs overbodige verklaarde Nacer Chadli velde het vonnis. Van dichtbij ramde de Belg de bal hard en hoog binnen. Vlak voor tijd voorkwam Alli met een intikker verlies voor Tottenham.

Stoke City - Sunderland 2-0
De kelderkraker Stoke - Sunderland is een prooi geworden voor The Potters. Joe Allen groeide uit tot grote man van Stoke. Hij opende de score met een kopbal van dichtbij en op slag van rust vuurde hij met een volley de 2-0 tegen de touwen. De Welshman heeft de laatste drie duels nu vier keer gescoord.

Stoke, waar Erik Pieters en Bruno Martins Indi in de basis begonnen, klimt door de eerste seizoenszege naar plek zeventien. Het Sunderland van basiskracht Patrick van Aanholt, die kort voor rust uitviel, is daardoor de enige Premier League-club zonder overwinning. De laatste plaats is daarvan een logisch gevolg.

AFC Bournemouth - Hull City 6-1
Bournemouth veegde in eigen huis de vloer aan met Hull City. Daar zag het lang niet naar uit, want vijf minuten voor rust stond het nog 1-1 na goals van Charlie Daniels en Ryan Mason. In de laatste minuten voor de pauze liep Bournemouth uit via goals van Steve Cook en Junior Stanislas. Laatstgenoemde maakte in de 65ste minuut de 4-1, waarna Callum Wilson en Dan Gosling nog meer zout in de wond van Hull strooiden.