Arsenal komt goed weg, Viktoria stunt in Kopenhagen

Arsenal bleef knap op de been tegen een gevaarlijk Udinese. Olympique Lyon kwam goed terug van een vroege achterstand, terwijl Viktoria Plzen stuntte bij FC Kopenhagen.

Arsenal - Udinese 1-0De thuisclub kende een bliksemstart tegen Udinese en kwam al na vier minuten op voorsprong. Bacary Sagna stuurde Aaron Ramsey weg aan de rechterkant en de Welshman leverde een uitstekende voorzet af op Theo Walcott, die van dichtbij koel afrondde. Maar Arsenal - zonder de aanvoerder Robin van Persie en Samir Nasri - beiden geschorst - raakte na de goede start het initiatief volledig kwijt.

Udinese was al in de twaalfde minuut dicht bij de gelijkmaker, maar de vrije trap van Antonio di Natale belandde op de lat. De bezoekers bleven domineren en counterden in de 26ste minuut bijna naar de 1-1. Na een solo van zestig meter redde Wojciech Szczesny echter uitstekend op een inzet van Pablo Armero. De verdediging van Arsenal oogde erg onzeker en Udinese bleef kansen krijgen.

Szczesny hield Di Natale na rust met twee schitterende reddingen opnieuw van de gelijkmaker, maar een doelpunt van de Italianen leek slechts een kwestie van tijd. De krachten waren echter weggevloeid bij Udinese, waardoor Arsenal in de slotfase kansen kreeg op een grotere voorsprong. Walcott kreeg de grootste mogelijkheid, maar Samir Handanovic redde fantastisch op zijn inzet. Kevin Blom zag dus maar één doelpunt en kon terugkijken op een goede wedstrijd.

Olympique Lyon - Rubin Kazan 3-1Al in de derde minuut kwam Rubin Kazan verrassend op voorsprong door een treffer van Vladimir Dyadyun. De aanvaller schoot een hoekschop binnen, maar zeven minuten later trok Bafétimbi Gomis de stand alweer gelijk. De aanvaller nam een voorzet van Michel Bastos in één keer op de slof. Vijf minuten voor rust kwam Lyon ook op voorsprong door een eigen doelpunt van Solomon Kverkvelia, die een schot van Gomis achter zijn eigen doelman werkte. Jimmy Briand bepaalde de eindstand in de zeventigste minuut op 3-1, door een hoekschop via de onderkant van de lat binnen te koppen.

FC Kopenhagen - Viktoria Plzen 1-3De grootste verrassing van de avond kwam op naam van Viktoria Plzen, dat met 3-1 wist te winnen bij FC Kopenhagen. De Deense club, vorig seizoen nog actief in de achtste finale van de Champions League, kwam in de 52ste minuut op achterstand door een eigen doelpunt van Sölvi Ottesen en zeven minuten later maakte Václav Pilar er 0-2 van. Ottesen maakte zijn fout goed door de aansluitingstreffer te maken, maar Martin Fillo maakte er elf minuten voor tijd 1-3 van. De club uit Tsjechië lijkt daardoor dicht bij een plaats in de groepsfase van de Champions League.

BATE Borisov - Sturm Graz 1-1Bij de wedstrijd tussen BATE Borisov en Sturm Graz was de eindstand al na een klein uur bereikt, maar valt de beslissing volgende week pas in Oostenrijk. Manuel Weber zette de bezoekers na twaalf minuten op voorsprong, maar door een doelpunt van verdediger Marko Simic in de 59ste minuut eindigde de eerste wedstrijd in de play-offs van de Champions League onbeslist. Foto: VI Images