Arsenal: Cech had Wenger keepersleed kunnen besparen

Onomstreden keepers en Arsenal, het is een combinatie waar de Londense club al decennialang niet meer op te betrappen valt. Chelsea-doelwachter Petr Cech, wereldwijd gezien als een van de betere goalies, verklapt dat de problemen met grabbelende keepers al lang achterwege hadden kunnen zijn.

Arsenal: Cech had Wenger keepersleed kunnen besparen

Voor de laatste onomstreden doelman van The Gunners moeten we terug naar het tijdperk van Pat Jennings (op de middelste foto in actie namens Tottenham Hotspur), de Noord-Ier die van 1977 tot 1984 het Arsenal-doel verdedigde. In de daaropvolgende decennia is er geen enkele keeper in geslaagd de handschoen op te pakken.

David Seaman keepte weliswaar 563 officiële duels, maar wordt toch vooral herinnerd om zijn karakteristieke paardenstaart én zijn flaters. Een verdere greep in het keepersbestand illustreert de ellende onder de lat: Alex Manninger, Richard Wright, Rami Shaaban, Guillaume Warmuz, Mart Poom, Jens Lehmann, Manuel Almunia (foto onder), Lukasz Fabianski, Vito Mannone.

Wojciech Szczesny (foto onder) brak dit seizoen door. De talentvolle goalie gaf Arsène Wenger hoop, maar moet momenteel geblesseerd toekijken. De Pool hoopt tijdens het seizoensslot nog in actie te komen, maar het moet nog blijken of hij de oplossing is voor de misère. Des te opmerkelijker zijn de uitspraken van Cech (foto boven). Het Engelse tabloid The Sun suggereert, dat Arsenal in het verleden de Tsjechische goalie te licht zou hebben bevonden. De huidige doelman van Chelsea zou dit in gesprek met de boulevardkrant bevestigd hebben.

Cech: 'Voordat ik naar Stade Rennes ging, werd ik bekeken door Arsenal. Volgens mij vond de hoofdscout van Arsenal mij op dat moment niet goed genoeg voor de Engelse competitie en ging een overgang niet door. Al kreeg ik destijds ook geen werkvergunning.'

Hoeveel waarde er aan de woorden van Cech gehecht moet worden, is onduidelijk. Wel helder is dat Arsenal in de zoektocht naar de eerste hoofdprijs sinds 2005 (FA Cup) geen moment kon bouwen op een betrouwbare doelman. De veelbesproken terugkeer van Lehmann – de 41-jarige Duitser staat sinds vorige week weer onder contract door het aanhoudende blessureleed bij de andere keepers – voegde een nieuw hoofdstuk toe aan het voortdurende verhaal waarin de talloze falende Arsenal-keepers een hoofdrol vertolken.

Wenger beschikt overigens voor komende zomer over de liquide middelen een einde te maken aan het gegrabbel. Ajax-doelman Maarten Stekelenburg is een veelgehoorde naam in de Londense wandelgangen. Toch blijft het gezien de historie de vraag of de Franse coach geld wil uittrekken voor een topper of de erfenis van Jennings dit keer in de handen van de jonge Szczesny legt.

Aan Le Professeur de taak uit te dokteren wat het beste is voor Arsenal, wellicht dat een blik op zijn keepersrecord hem de nodige wijsheid verschaft. (Tim Tempelaars) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's