Arsenal blijft in spoor Chelsea na krankzinnige slotfase

Arsenal is door een nipte 2-1 zege op Burnley voorlopig de voornaamste belager van koploper Chelsea in de Premier League. Gemakkelijk ging het The Gunners echter niet af tegen de nummer dertien van Engeland.

Shkodran Mustafi was tegen Burnley nog meer dan normaal de geluksbrenger van Arsenal. De Duitse verdediger verloor in zijn laatste vijftien Premier League-wedstrijden voor de Engelse topclub geen enkele keer en maakte tegen Burnley zijn eerste doelpunt door op aangeven van Mesut Özil raak te koppen.

De voorsprong kwam Arsenal toe, want Burnley kwam vooral naar het Emirates Stadium om de schade beperkt te houden. De bezoekers trokken zich ver terug op eigen helft en mochten in de eerste helft van geluk spreken dat kansen voor Alexis Sánchez en Alex Iwobi geen doelpunten opleverden.

Het doelpunt van Mustafi gaf Arsenal in de tweede helft rust, maar die rust was van korte duur. Zes minuten later moest de ploeg van manager Arsène Wenger namelijk verder met tien man na een rode kaart voor Granit Xhaka, die Steven Defour tegen de vlakte schopte. Het was alweer de negende rode kaart sinds april 2014 voor de heetgebakerde Zwitser en zijn tweede in dienst van Arsenal.

Het leidde tot een krankzinnige slotfase. In de derde minuut van de zeven minuten blessuretijd benutte Andre Gray een strafschop na een lompe overtreding van invaller Francis Coquelin en leek Burnley daarmee een punt te bezorgen. In de 97ste minuut pakte Arsenal echter toch nog het volle pond. Na een vrije trap stond Laurent Koscielny buitenspel, maar de arbitrage merkte dat niet op en kende vanwege gevaarlijk spel waarvan de Arsenal-verdediger het slachtoffer was een penalty toe. Sánchez bleef ijzig koel en scoorde met een heerlijke 'Panenka': 2-1.

Door de zwaarbevochten zege neemt Arsenal de tweede plaats over van Tottenham Hotspur. De equipe van Wenger - die in de tumultueuze slotfase naar de tribune werd gestuurd na commentaar op de arbitrage - heeft 47 punten verzameld uit 22 wedstrijden, vijf punten minder dan koploper Chelsea dat bovendien een wedstrijd minder gespeeld heeft.