Arsenal bewijst best zonder Van Persie te kunnen

Juist in de weken dat Engelse media er op speculeerden dat Arsenal een nieuwe aanvaller zou gaan aantrekken, leggen The Gunners een enorme scoringsdrift aan de dag. De ploeg van Arsène Wenger doet dankzij een zeer sterke serie wedstrijden nadrukkelijk mee in de strijd om het kampioenschap van Engeland.

Arsenal bewijst best zonder Van Persie te kunnen

Arsenal maakte tot dusverre de meeste doelpunten in de Premier League: 59 in 22 duels. Vooral tijdens de laatste zes wedstrijden draait de voetbalmachine van Wenger weer op volle toeren. Arsenal behaalde zestien punten en scoorde liefst achttien keer. Daardoor voert de club uit Londen momenteel de ranglijst aan samen met stadgenoot Chelsea.

Twee maanden geleden zag de situatie er nog veel minder rooskleurig uit voor Arsenal. Op 14 november raakte de in een bloedvorm verkerende Robin van Persie tijdens een vriendschappelijk duel van Nederland met Italië (0-0) ernstig geblesseerd aan zijn rechterenkel. Wenger schreeuwde moord en brand en eiste compensatie van de KNVB.

Aanvankelijk leek het wegvallen van Van Persie inderdaad van invloed op de prestaties van Arsenal. The Gunners verloren met 1-0 van Sunderland en kregen tegen Chelsea zelfs met 3-0 klop. Het waren ook de eerste twee competitiewedstrijden van dit seizoen waarin Arsenal niet wist te scoren. Vrijwel direct doken verhalen op dat Wenger op zoek zou gaan naar een extra aanvaller. Die geruchten werden mede veroorzaakt door het feit dat de Franse manager ook lange tijd geen beroep kon doen op Nicklas Bendtner. De ommekeer had plaats op 5 december. Arsenal won thuis met 2-0 van Stoke City en bleef sindsdien ongeslagen en scoort er vooral tijdens de laatste duels lustig op los. Aanvankelijk opteerde Wenger voor een systeem met Andrei Arshavin als eenzame spits en moesten aansluitende middenvelders voor gevaar zorgen. De laatste weken wordt de Rus in de aanval vergezeld door Eduardo da Silva.

Francesc Fabregas heeft inmiddels de hoofdrol nadrukkelijk overgenomen van Van Persie. De Spanjaard scoorde liefst vijf keer in de laatste vier duels. Inmiddels is de 22-jarige middenvelder clubtopscorer met elf goals. Arshavin en Van Persie volgen met ieder zeven goals. Wat opvalt is dat de selectie van Arsenal liefst vijftien verschillende doelpuntenmakers telt. Zo pikte bijvoorbeeld Abou Diaby al vijf goals mee en was ook verdediger Thomas Vermaelen al vijf keer trefzeker.

Arsenal zal de goede vorm de komende weken hard nodig hebben als de Londenaren voor het eerst sinds 2004 weer kampioen willen worden. The Gunners wachten een loodzwaar programma met achtereenvolgens Aston Villa-uit, Manchester United-thuis, Chelsea-uit en Liverpool-thuis. Mocht Arsenal na die reeks nog steeds titelkandidaat zijn, dan wacht een mooi slot van het seizoen. Half april sluit namelijk ook Van Persie weer aan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen