Ars op dreef voor NEC, averij Almere City

NEC en Roda JC Kerkrade hebben geen fout gemaakt. In de strijd om de tweede periode profiteerde FC Emmen van het puntenverlies van Almere City FC.

NEC – Jong FC Twente 5-1
NEC heeft de koppositie in de Jupiler League bevestigd. De Nijmeegse formatie was in De Goffert te sterk voor Jong FC Twente, dat na 48 minuten de hoop op een succes had verloren. De snelle openingstreffer van Alireza Jahanbakhsh werd nog ongedaan gemaakt door Jari Oosterwijk, maar op drie treffers van Sjoerd Ars (foto) hadden de Enschedese beloftes geen antwoord.

De Graafschap – Roda JC Kerkrade 1-2
Voor nummer twee Roda JC Kerkrade lonkte na een kwartier in De Vijverberg een succes. Weliswaar keken de Limburgers tegen een 1-0 achterstand aan, maar de openingstreffer van De Graafschap had vervelende gevolgen voor de gastheren. Jerry van Ewijk kreeg namelijk zijn tweede gele kaart toen hij na zijn doelpunt het shirt over zijn hoofd trok. De beslissing van scheidsrechter Ed Janssen zorgde voor spreekkoren en een pauze van een kwartier.

De actie van Van Ewijk met gevolgen

Pas een half uur voor tijd stelde Roda JC orde op zaken. Bart Biemans en Henk Dijkhuizen zorgden voor de ommekeer. De rode kaart voor Robin Pröpper in de 56ste minuut maakte een einde aan de illusies van de Graafschap.

Almere City – Jong Ajax 1-1
Almere City heeft een samenwerkingsverband met Ajax, en daardoor had het duel met de Amsterdamse beloftes een extra lading. Maar voor de ploeg van trainer Fred Grim was er geen reden voor vriendelijkheden. Het verdedigen van de koppositie in de strijd om de tweede periode was belangrijker. In de jacht op de periodetitel liep Almere City FC  schade op. Ondanks de vroege voorsprong via Serge Hoefdraad was een punt het resultaat. Queensy Menig zorgde met zijn gelijkmaker voor het eerste puntenverlies van de thuisploeg in de strijd om de tweede periode.

FC Oss- FC Emmen 1-2
FC Emmen profiteerde van de misstap van Almere City, dat nog een punt over heeft van de voorsprong. Kevin van Veen poetste met zijn tiende doelpunt voor FC Oss in de 86ste minuut de Drentse voorsprong weg. Maar Cas Peters, die na ruim een uur FC Emmen nog op koers van een zege had gezet, zorgde in blessuretijd voor een mooie avond voor de ploeg van trainer Joop Gall.

Helmond Sport – Jong PSV 2-1
Ruud van Nistelrooy (foto) heeft als eindverantwoordelijke op de bank Jong PSV niet naar een zege kunnen leiden. De oud-international, die in het kader van zijn cursus coach betaald voetbal praktijkervaring opdeed bij de Eindhovense beloftes, zag Jong PSV wel een bliksemstart hebben. Maar Helmond Sport beantwoordde de openingstreffer van Menno Koch met doelpunten van Jack Tuyp en Oumar Diouck.

FC Volendam – FC Eindhoven 2-3
FC Eindhoven heeft de aanval van FC Volendam op de derde plaats afgeslagen. Roald van Hout leverde met twee treffers een grote bijdrage aan het Brabantse succes in Noord-Holland. Tom Boere was ook productief voor FC Eindhoven, zodat de doelpunten van Ludcinio Marengo en Henk Veerman onvoldoende waren voor een succes voor FC Volendam.