Armoedig PSV na wanprestatie tegen Rostov klaar in Europa

Reacties

Het Europese avontuur van PSV is ten einde. De Eindhovenaren hebben dinsdagavond in eigen huis geen opening kunnen vinden tegen FK Rostov: 0-0. Door het doelpuntloze gelijkspel is PSV de nummer vier gebleven in Groep D van de Champions League, Rostov gaat als nummer drie naar de Europa League.

Armoedig PSV na wanprestatie tegen Rostov klaar in Europa

Een overwinning was voor PSV dinsdagavond het enige wat telde na vijf groepsduels zonder zege. Alleen zo kon Rostov nog worden gepasseerd. In de eerste helft was het echter de voorzichtigheid die regeerde, uit angst voor de uitvallen van de Russen. Het tempo was veel te laag, de kansen schaars.

Zoals vaker in de Champions League had trainer Phillip Cocu voor een 5-3-2-systeem gekozen, met Luuk de Jong, Steven Bergwijn en Oleksandr Zinchenko als aanvalsdriehoek. Laatstgenoemde speelde kort achter de spitsen. Het trio werd voor rust echter amper in stelling gebracht. PSV controleerde en zocht de aanval veelal via de diepe backs Santiago Arias en Joshua Brenet. Voorzetten van de twee leverden nauwelijks gevaar op. Rostov hield de ruimtes klein, zakte terug en loerde op de counter.

Een paar keer werd Rostov gevaarlijk. Na enkele minuten al kreeg Sardar Azmoun de bal in een kansrijke positie niet bij een ploeggenoot. Vlak voor rust was het Dmitri Poloz die het publiek in het Philips Stadion bijna stil kreeg. Het schot van de schaduwspits miste richting. PSV stelde er ondanks de ogenschijnlijke dominantie weinig tegenover. Bart Ramselaar en Arias probeerden het met schoten uit de tweede lijn, maar hadden hun vizier niet op scherp staan. Doelman Soslan Dzhanaev werd niet getest. Hij hoefde niet in actie te komen bij een van de zeven doelpogingen van PSV in de eerste helft.

Dus was het halverwege de vraag wanneer PSV een versnelling hoger schakelde, wanneer Cocu voor plan B koos. Dat gebeurde met nog een halfuur te gaan. Siem de Jong en Gastón Pereiro werden binnen de lijnen gebracht voor Arias en Zinchenko. PSV nam meer risico, Rostov kreeg meer ruimte. Bijna sloeg Azmoun enkele minuten na de dubbele wissel al toe. De Iraniër knalde de bal recht op Jeroen Zoet af, waardoor de PSV-doelman kon redden op het harde schot.

Dreiging aan de andere kant kwam er ook. Bergwijn moest vanaf links de gebroeders De Jong in stelling brengen en deed dat ook met een voorzet richting de tweede paal. Siem de Jong kon zijn kopbal vervolgens geen kracht meegeven. Even later testte Bergwijn de Rostov-defensie wederom door naar binnen te dribbelen en de bal in de handen van Rostov-keeper Dzhanaev te schieten. Terwijl de tijd begon te dringen nam de druk van de Eindhovenaren beetje bij beetje toe. Dzhanaev zag Siem de Jong voor zich opduiken en redde op de inzet van dichtbij van de invaller.

Doordat Rostov een overtalsituatie slecht uitspeelde, bleef PSV in de slotfase in leven. Aan de andere kant kropen de Russen door het oog van de naald. Dzhanaev was snel zijn doel uit om het gevaar van Pereiro te neutraliseren, waarna de rebound van Ramselaar van de lijn werd gehaald. Een betere kans had PSV niet gehad, een betere mogelijkheid kwam er ook niet meer. De roep om een strafschop van PSV na een vermeende handsbal was tevergeefs. Het bleef bij 0-0, waardoor het Europese avontuur van PSV dit seizoen een mislukking is geworden.

Waar de Eindhovenaren vorig seizoen nog de achtste finale in de Champions League bereikten, is de ploeg nu voor de winterstop al klaar in Europa.

Stand Groep D
Atlético Madrid * 6-15 (+5)
Bayern München * 6-12 (+8)
FK Rostov 6-5 (-6)
PSV 6-2 (-7)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.