Armoedig Ajax stelt feestje PSV uit

Door een 0-2 zege op bezoek bij Heracles Almelo heeft Ajax het kampioenschap van PSV een weekje uitgesteld. Het spel van de Amsterdammers in Almelo was echter bijzonder droevig.

Vanuit Eindhoven werd er met veel aandacht naar het duel in Almelo gekeken, want PSV zou vanavond al kampioen worden bij een nederlaag van Ajax.

Het duel in het Polman Stadion, dat vanwege uitbreidingswerkzaamheden veel weg had van een bouwput, toonde aan waarom de titelstrijd in de Eredivisie al weken niet meer spannend is. Ajax was in de eerste helft geen moment in staat zijn wil op te leggen aan de nummer vijftien van de ranglijst. Sterker nog: het was Heracles dat via Wout Weghorst en Brahim Darri de beste kansen van de bar slechte eerste helft kreeg.

Uit het niets kwam Ajax in de extra tijd toch op 0-1. Doelman Bram Castro had veel moeite met een harde vrije trap van Ricardo van Rhijn, waarna Kolbeinn Sigthórsson de rebound omzette in een doelpunt. Het was de eerste treffer sinds 6 december vorig jaar voor de IJslander, die ondanks zijn doelpuntendroogte voor de derde keer op rij in de basis begonnen was.

Tim Breukers van Heracles troeft Nick Viergever af in de lucht.

Ook na het doelpunt speelde Ajax allerminst overtuigend en toonde het aan waarom het na vier titels op rij de heerschappij aan PSV moet laten. Heracles kreeg via Denni Avdic de eerste mogelijkheid van de tweede helft, maar hij hielp zijn kopkans om zeep. Daardoor kon Lucas Andersen de wedstrijd vier minuten voor het einde in het slot gooien, iets wat hij overigens wel op zeer fraaie wijze deed. De Deen plaatste de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek: 0-2. Het was het onbetwiste hoogtepunt van de verder armoedige partij. Bovendien tekende Andersen zo voor de tweeduizendste uitgoal van Ajax in de Eredivisie.

Door de zege van Ajax is de titelstrijd formeel nog niet beslist. PSV kan het karwei volgende week zaterdag thuis tegen SC Heerenveen klaren. Bij een overwinning gaat de titel voor het eerst sinds 2008 naar Eindhoven en komt er een einde aan de reeks van Ajax, dat de schaal de afgelopen vier seizoenen in ontvangst nam. Doekje voor het bloeden voor de Amsterdammers is het gegeven dat zij nummer drie Feyenoord op afstand (zes verliespunten) houden, waardoor plaatsing voor de voorronde van de Champions League een zekerheid lijkt. Heracles blijft vijftiende en heeft slechts een punt meer dan NAC Breda, dat in de degradatiezone staat.