Armetierig Oostenrijk ontsnapt tegen pover Polen

Na Zwitserland leek ook het tweede gastland Oostenrijk na twee duels al uitgeschakeld. In de blessuretijd gaf Polen in een armetierig duel de zege uit handen (1-1).

Oostenrijk sleepte zich in Wenen als een geslagen hond naar het einde van de wedstrijd. De ploeg van Josef Hickersberger had te veel gegeven in de eerste helft en maakte nauwelijks meer iets klaar. De nederlaag, en dus uitschakeling, leek onvermijdelijk.

In blessuretijd kwam de onverwachte redding voor het gastland. Mariusz Lewandowski maakte het Sebastian Prödl met zijn handen onmogelijk te koppen. Scheidsrechter Howard Webb bestrafte het Poolse duw- en trekwerk met een strafschop, die invaller Ivica Vastic onberispelijk binnenschoot (1-1).

De benutte penalty leverde Oostenrijk een punt op, en daarmee ook de hoop op een plaats bij de laatste acht. Het was een onterecht gelijkspel gezien de schamele vertoning in de tweede helft. Maar Polen had tot het fatale moment in blessuretijd geen klagen gehad over het verloop van de wedstrijd.

In het eerste kwartier had keeper Artur Boruc met kunst en vliegwerk zijn doel schoongehouden. Twee keer strandde de Oostenrijkse spits Martin Hernik op de Poolse goalie, die ook redde op een inzet van Christoph Leitgeb.

Op de Poolse openingstreffer na een half uur viel ook wat af te dingen. Polen mocht niet klagen dat scheidsrechter Webb de gezien het spelbeeld onverdiende treffer niet had geannuleerd. Roger Guerreiro stond namelijk buitenspel toen hij na het voorbereidende werk van Marek Saganowski de 1-0 binnentikte.

Door het gelijkspel is Kroatië verzekerd van een plaats in de kwartfinale. Polen kan zich ook bij de laatste acht scharen als het de Kroaten verslaat, maar is daarbij afhankelijk van het resultaat van Oostenrijk-Duitsland.