Argentinië via penalty's naar laatste vier Copa América

Reacties

Argentinië heeft zich met meer moeite dan nodig geplaatst voor de halve finale van het toernooi om de Copa América. Het 0-0 gelijkspel doet vermoeden dat Colombia gelijkwaardig was, maar niets was minder waar. Argentinië had de kwartfinale al veel eerder moeten beslissen. Carlos Tévez kon nu wel uitgroeien tot matchwinner.

Argentinië via penalty's naar laatste vier Copa América

Sinds Colombia in 1993 een memorabele 0-5 overwinning boekte op Argentinië is er sprake van een gezonde rivaliteit tussen de twee nationale teams, gebaseerd op wederzijds respect. Toch hebben Los Cafeteros zich nooit als gelijke van de Argentijnen – twee keer wereldkampioen en veertien keer de beste van Zuid-Amerika - mogen beschouwen.

Colombia boekte sindsdien nog enkele knappe zeges op de Albiceleste, maar pakte alleen in 2001 in eigen land een hoofdprijs: de eerste en enige Copa América. Daar zal het voorlopig bij blijven, want vrijdagnacht was de ploeg van bondscoach José Pékerman niet bij machte Argentinië uit te schakelen in de kwartfinale van de 44ste Copa-editie in Chili.

David Ospina hield zijn ploeg de gehele wedstrijd op de been, maar kon niet voorkomen dat Carlos Tévez uitgroeide tot matchwinner.
David Ospina hield zijn ploeg de gehele wedstrijd op de been, maar kon niet voorkomen dat Carlos Tévez uitgroeide tot matchwinner.

Al het hele toernooi is Colombia geen schim van het elftal dat vorig jaar op het WK tot aan de uitschakeling in de kwartfinale tegen Brazilië zoveel indruk maakte. In Viña del Mar haalde alleen David Ospina zijn niveau. Met enkele miraculeuze reddingen voorkwam de sluitpost dat Argentinië de wedstrijd al in de reguliere speeltijd besliste.

Waar onder anderen Sergio Agüero, Lionel Messi, Nicolás Otamendi en Javier Pastore de bal ondanks levensgrote kansen telkens tegen Ospina, de paal of de lat aanschoten, kreeg de ploeg van bondscoach Tata Martino in de penaltyreeks uiteindelijk loon naar werken. Al was ook die serie even zinderend als de wedstrijd.

Na missers van Luís Muriel en Camilo Zuñiga had Marcos Rojo de halvefinaleplaats al kunnen bezegelen, maar de linksback schoot naast, zoals zijn landgenoot Lucas Biglia daarvoor ook al had gefaald. Toen Jeison Murillo daarna huizenhoog overschot bleef invaller Carlos Tévez wél kalm. Dus kan Argentinië in de jacht op de eerste hoofdprijs sinds 1993 (Copa América) zich opmaken voor een halve finale, mogelijk tegen aartsrivaal Brazilië, dat zaterdagavond Paraguay treft.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.