Argentinië na penalty's onderuit tegen Uruguay

Voor Argentinië is het toernooi om de Copa América uitgelopen op een teleurstelling. Uruguay hield met tien man na strafschoppen het gastland uit de halve finale (1-1)

Het leek de wedstrijd van Diego Pérez te worden. De middenvelder van Bologna was de bejubelde man nadat hij in zesde minuut Uruguay op voorsprong had gezet. Maar kort voor rust was van die status weinig meer over. Argentinië, dat via Gonzalo Higuaín na achttien minuten langszij was gekomen, zag in de 39ste minuut zijn kansen op een plaats in de halve finales stijgen na de tweede gele kaart voor Pérez voor een onnodige actie.

Ondanks de tegenvaller was Uruguay voor rust wel gevaarlijk. Een kopbal van Diego Lugano eindigde op de lat. Het bleek een voorbode van wat de tweede helft te bieden had, want ondanks een man minder deed Uruguay wat betreft kansen niet onder voor Argentinië. Beide landen lieten na een voorsprong te nemen. Zo vond Higuaín in het laatste kwartier keeper Néstor Muslera op zijn weg, waar een minuut later diens Argentijnse collega Sergio Romero een poging van Diego Forlán onschadelijk maakte.

Vijf minuten voor het einde was het gedaan met de numerieke meerderheid van Argentinië. Javier Mascherano kreeg een tweede gele kaart na een zware overtreding. Maar dat veranderde de verhoudingen niet, al leek Uruguay niet meer de energie te hebben dreigend te worden.

Muslera moest tot het uiterste gaan om een verlenging uit het vuur de slepen, waarin de Uruguayaanse doelman uitgroeide tot dé sta-in-de-weg voor Argentinië. In de noodzakelijke penaltyreeks was voor hem de heldenrol weggelegd, omdat in tegenstelling tot de vijf aangewezen Uruguayanen de Argentijnen één keer misten; Carlos Tévez. En dus gaat Uruguay door en blijft Argentinië teleurgesteld achter. Foto: VI Images