Argentinië beëindigt WK-droom Oranje na strafschoppen

De WK-droom van Oranje is voorbij. Nederland moest na een 0-0 eindstand en strafschoppen buigen voor Argentinië. Ron Vlaar en Wesley Sneijder groeiden uit tot schlemiel door hun penalty te missen (2-4).

Net als bij eerdere WK-duels verraste Louis van Gaal ook tegen Argentinië. Deze keer niet met zijn tactiek, maar met zijn opstelling. Nigel de Jong bleek wonderbaarlijk genezen, terwijl ook Robin van Persie en Ron Vlaar begonnen. Zo kreeg Oranje al voor de aftrap een enorme opsteker. Nederland speelde in São Paulo voor de derde keer sinds 1998 een halve finale op een WK. Argentinië was in 1990 voor het laatst present bij de laatste vier.

Arjen Robben had net zoals Robin van Persie voor rust niets in te brengen.

De veldbezetting van Argentinië bezorgde Oranje veel problemen, want Ezequiel Lavezzi speelde tegen de verwachting vaak vanaf rechts. Doordat ook Lionel Messi zich regelmatig naar die flank liet uitzakken en rechtsback Pablo Zabaleta daar opstoomde, raakten Daley Blind en Bruno Martins Indi in penibele situaties verzeild. In de vijftiende minuut zag Vlaar zich daardoor genoodzaakt een Argentijnse aanval met een overtreding af te stoppen. De daaropvolgende vrije trap van Lionel Messi, op achttien meter van het doel, werd geklemd door Jasper Cillessen. Even later kopte Ezequiel Garay over na een corner van Lavezzi.

De Argentijnse doelman Sergio Romero kwam in de 31ste minuut pas voor het eerst in actie, door een voorzet van Wesley Sneijder weg te stompen. Het symboliseerde de verhoudingen. Argentinië domineerde en Oranje hield zich met moeite staande, overigens zonder grote kansen weg te geven. Ook in de slotfase van de eerste helft werd Oranje's linkerflank vaak gepenetreerd. Zelf stichtte Nederland geen enkel gevaar; Arjen Robben en Van Persie waren onzichtbaar. Het rustsignaal kwam voor de mannen van Van Gaal dan ook als geroepen.

Robin van Persie, Bruno Martins Indi en Nigel de Jong maken Martin Demichelis het koppen onmogelijk.

Halverwege greep Van Gaal in, door de niet geheel fit ogende Martins Indi te vervangen door Daryl Janmaat. Daardoor werd Blind centrumverdediger. Janmaat speelde vanaf rechts en Dirk Kuijt verhuisde naar links. Het inbrengen van Janmaat leek een gunstig voorteken. De Feyenoorder speelde tot vandaag negentien interlands, waarvan hij er geen enkele verloor. Na die wijziging kreeg Oranje meer grip op de Argentijnse aanval dan voor rust, met Vlaar regelmatig als rots in de branding.

Doordat Oranje en Argentinië in balans raakten, had de wedstrijd daarna veel weg van een schaakpartij, waarin geen van beide partijen risico durfde te nemen. In de 62ste minuut bracht Van Gaal met Jordy Clasie de enige veldspeler binnen de lijnen die nog niet in actie kwam in Brazilië. De middenvelder kwam de vanzelfsprekend niet topfitte De Jong aflossen en bracht het aantal Feyenoorders op het veld op vier.

Nederland had aardig wat balbezit, maar wist Robben en Van Persie nog steeds nauwelijks te vinden. Een veelzeggende statistiek was dat Oranje in reguliere speeltijd geen enkele keer op doel had geschoten. Doordat Javier Mascherano in blessuretijd een grote kans van Robben verijdelde, was een verlenging het gevolg.

In die verlenging zette Oranje de stijgende lijn die het in de tweede helft had ingezet door. Oranje had het meeste balbezit en drukte Argentinië steeds verder terug. Messi en consorten waren onzichtbaar. In de 99ste minuut was daar eindelijk het eerste schot op doel van Oranje, maar Romero was niet onder de indruk van de poeier van Robben uit de tweede lijn.

Doordat Argentinië in de tweede helft van de verlenging twee goede kansen kreeg via Rodrigo Palacio en Maxi Rodríguez, was Oranje het gelukkigste met het bereiken van de penaltyserie. Daarin groeide Romero uit tot held, door inzetten van Vlaar en Sneijder te keren. Robben en Kuijt schoten raak, maar doordat Messi, Garay, Agüero en Rodriguez geen fout maakten was dat niet genoeg en strandt de WK-droom van Oranje in São Paulo, een horde voor het eindstation.

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.