Argentinië pakt cup, Lionel Messi wordt de ster

Verrassend was het achteraf niet, de wereldtitel van Argentinië, maar gemakkelijk ging het tegen Nigeria zeker niet. De Zuid-Amerikanen, bij wie vedette Lionel Messi de absolute heldenrol naar zich toe trok, mochten zich over geluk niet beklagen: 2-1.

Bij rust prijkte er een 1-0 voorsprong voor de Argentijnen op het bord, maar verdiend was die stand op dat moment bepaald niet te noemen. De Afrikanen hadden over het algemeen het betere van het spel en kregen bovendien de beste kansen. Voorin stokte het evenwel bij de ploeg van bondscoach Samson Siasia.

Argentinië kreeg minder mogelijkheden en slaagde er niet in tot velddoelpunten te komen. Lionel Messi mocht tot twee maal toe aanleggen van elf meter (vijf minuten voor rust en een kwartier voor tijd) na twee keer een onbesuisde Nigeriaanse overtreding. De Argentijnse spelverdeler koos twee maal een andere hoek, nestelde zich daarmee met zes treffers aan kop van de toscorerslijst en schonk zijn land daarmee bovendien de wereldtitel.

In de tussenliggende periode was Nigeria regelmatig dicht bij een treffer. Op slag van rust had de ploeg bovendien recht op een strafschop toen John Owoeri binnen de zestienmeter een zwiep kreeg, maar de arbitrage wilde van geen penalty weten. Tien minuten na de pauze kreeg Nigeria dan toch z'n verdiende treffer (kopbal van Chinedu Ogbuke), maar het pleitte voor Argentinië dat het zich daardoor niet uit het lood liet slaan.

Na de 2-1 kreeg Argentinië dan eindelijk z'n levensgrote kansen, maar doelman Ambruse Vanzekin hield de hoop van Nigeria nog even levend. Tevergeefs, want dankzij Lionel Messi pakte Argentinië z'n vijfde wereldtitel bij de onder 20-jeugd.