APOEL Nicosia, Champions League-surprise uit Cyprus

Tijdens de lange weg richting de Champions League grapten de Cypriotische supporters en spelers al dat ze dit seizoen in Madrid zouden spelen. Na zeges op EB/Streymur, Partizan Belgrado en FC Kopenhagen is APOEL Nicosia daadwerkelijk in Madrid beland voor het debuut in de Champions League. Niet droomtegenstander Real Madrid ontvangt de tweede Cypriotische Champions League-deelnemer ooit, maar Atlético Madrid is de gastheer van de ploeg van ex-FC Utrecht-speler Joost Broerse.

APOEL Nicosia, Champions League-surprise uit Cyprus

Broerse is in de Spaanse hoofdstad, maar zal het duel vanwege een kuitblessure aan zich voorbij moeten laten gaan. Hij maakt de opmars van het Cypriotische voetbal van nabij mee. 'Vorig jaar deed Anorthosis Famagusta heel verdienstelijk mee. Ondanks onze zware poule willen wij proberen dat te evenaren. Die onderlinge strijd leeft hier wel. Ik ben in ieder geval blij dat het voetbal in Cyprus zich op deze manier presenteert. Toen ik naar APOEL ging, werd daar toch wat lacherig over gedaan, maar nu sta ik gewoon in de Champions League met deze ploeg.' De Cypriotische landskampioen hield de succesploeg van vorig seizoen grotendeels bijeen. Met Adrian Sikora (Real Murcia), Mario Breska (1. FC Nürnberg), Boban Grncarov (AA Gent) en Paulo Jorge (Sporting Braga) kwam er zelfs versterking. De Servische trainer Ivan Jovanovic (sinds januari 2008 bezig aan zijn tweede termijn bij de club) heeft de beschikking over drie Portugezen, drie Polen, twee Grieken, een Albanees, een Slowaak, een Macedoniër, een Braziliaan en een handvol Cyprioten. Met dit vreemdelingenlegioen neemt de trotse debutant het op tegen Atlético Madrid, Chelsea en FC Porto.

Voor APOEL begint dinsdagavond het grote genieten. Dat de club daar sinds de plaatsing al mee bezig is, bewijst de zwakste competitietstart sinds 2000. Het openingsduel tegen APOP/Kinyras Peyias ging met 4-3 verloren, waarna tegen AEP Paphos een doelpuntloos gelijkspel volgde. Voor trainer Jovanovic is het zaak heel snel zijn selectie bij de les te krijgen, anders is het Champions League-avontuur van nu direct het laatste. Een nieuwe landstitel is immers noodzakelijk om weer plaatsing af te kunnen dwingen.

Bekijk hier al onze video's