Andersen helpt Twente aan zwaarbevochten zege in derby

Reacties

FC Twente heeft voor het eerst dit kalenderjaar gewonnen. In eigen huis werd streekgenoot Heracles Almelo met 1-0 verslagen dankzij een goal van Joachim Andersen.

Andersen helpt Twente aan zwaarbevochten zege in derby

Heracles hield sinds de promotie naar de Eredivisie in 2005 nog nooit de nul in Enschede en ook vrijdagavond was het alweer snel raak. In de tiende minuut verloor de Heracles-defensie Andersen al uit het oog. Bersant Celina zag de ruimte en bediende zijn Deense collega op maat. Andersen kopte de bal krachtig richting de verre hoek en liet Heracles-doelman Bram Castro zo kansloos.

In eigen huis had Twente het initiatief in de derby. Via spelmaker Celina en flankspelers Yaw Yeboah en Dylan Seys werd gezocht naar Enes Ünal. Aanwinst Oussama Assaidi ontbrak in de wedstrijdselectie omdat hij nog niet speelgerechtigd is. Zonder de dribbelaar kwam de ploeg van trainer René Hake echter ook tot voldoende kansen. Ünal schoot na een klein half uur raak, maar die treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Castro voorkwam dat Celina met een schot in de korte hoek de marge vlak voor rust verdubbelde.

Aan de andere kant was Heracles via Samuel Armenteros wel enkele keren gevaarlijk geweest, maar telkens stond Nick Marsman in de weg voor de bezoekers. De Twente-doelman redde na de pauze eveneens op een pegel van Brandley Kuwas. Vaak werd Marsman echter niet getest. Twente maakte het spel, Heracles werd veelal teruggedrongen en kwam goed weg bij schietkansen voor invaller Fredrik Jensen, Celina en Seys.

Op aangeven van Celina maakte Andersen zijn eerste doelpunt van het seizoen in de beladen derby.
Op aangeven van Celina maakte Andersen zijn eerste doelpunt van het seizoen in de beladen derby.

Heracles-trainer John Stegeman besloot in te grijpen en gaf met het inbrengen van Vincent Vermeij een aanzet voor een slotoffensief. De spits verving Lerin Duarte en kreeg al kort na zijn entree een reuzekans. Kuwas speelde Vermeij schitterend met buitenkant voet vrij, maar de invaller raakte de bal totaal verkeerd.

Heracles drong aan en kreeg via Vermeij een volgende mogelijkheid. Mede door goed ingrijpen van de Twente-defensie kwam de spits echter wederom niet tot een schot tussen de palen. De grootste kans volgde echter aan de andere kant, waar Ünal in stelling werd gebracht door Jeroen van der Lely. De Turkse clubtopscorer (tien goals in de Eredivisie) van de Tukkers was onfortuinlijk in de afwerking en raakte de paal, Jensen miste in de rebound.

Het was geen dure misser, want Heracles kwam niet meer terug. Door de zege klimt Twente naar de zevende plaats, terwijl Heracles het voorlopig met plek elf moet doen. De uitvorm zal Stegeman bovendien zorgen baren. Slechts één van de laatste twaalf uitwedstrijden in de Eredivisie werd gewonnen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.