Anderlecht wint veelbesproken topper tegen Standard

Anderlecht heeft zondag de koppositie in België verstevigd. De koploper versloeg eeuwige rivaal Standard Luik in eigen huis met 2-0.

Anderlecht wint veelbesproken topper tegen Standard

In de aanloop naar het duel was er al de nodige aandacht besteed aan de topper. Het treffen tussen Anderlecht en Standard Luik is al jaren een bron voor absurde rivaliteit en verschrikkelijke overtredingen. Meest bekende voorbeeld is de horror-tackle die Axel Witsel (hij was niet van de partij zondag) van Standard Luik in augustus 2009 beging op de benen van Anderlecht-verdediger Marcin Wasilewski. Laatstgenoemde gaf wel acte de présence.

Om een en ander aan problemen te voorkomen riep de regering van onze zuiderburen voorafgaand aan de topper op tot sportiviteit.

In de eerste helft vielen geen noemenswaardige kansen te noteren. Opmerkelijk was wel het continue fluitconcert dat Standard-verdediger Jelle van Damme moest ondergaan. Hij speelde vorig seizoen nog voor Anderlecht, maar vertrok naar Luik na een mislukt avontuur bij Wolverhampton Wanderers.

In de tweede helft ontbrandde het treffen. Mbark Boussoufa (foto) vond met een lage voorzet Guillaume Gillet die op het randje van buitenspel kon binnentikken: 1-0. Drie minuten later was het 2-0. De beschimpte Van Damme veroorzaakte met een overtreding op Gillet een strafschop en mocht van geluk spreken dat hij niet zijn tweede gele kaart kreeg. Jonathan Legear verzilverde de penalty.

De voorsprong van de lijstaanvoerder bleef op het scorebord staan, waardoor Anderlecht de voorsprong op nummer twee Racing Genk vergrootte naar zes punten. Kanttekening is wel dat Paars-Wit een duel meer afwerkte. Standard blijft zesde.

Uiteindelijk hebben beide ploegen wel gehoor gegeven aan de roep om sportiviteit. In totaal hoefde arbiter Franck de Bleeckere slechts drie gele kaarten uit te delen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's